Nébih: Minden oké a boltokban kapható búzasörökkel

2016. augusztus 8. 12:11
Magyarországról, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából és Franciaországból származó búzasöröket tesztelt a Nébih. Egyikkel se volt gond.

A hatóság 18 terméket tesztelt, melyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban. 9 üveges, valamint 9 dobozos tételt vizsgáltak Magyarországról, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából és Franciaországból.

NÉBIH referencia laboratóriumaiban megmérték az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereket, továbbá ellenőrizték a gyártmánylapok megfelelőségét, és vizsgáltuk a minőségi mutatókat is. A búzasörök gyártmánylapján feltüntetett információknak minden esetben összhangban kell lenniük a termék jelölésén feltüntetett adatokkal, valamint azok összetételével. Az átfogó vizsgálat eredményei alapján megállapítható, hogy az ellenőrzött tételek minőségi paraméterei megfelelőek. Toxin- és nehézfémtartalmuk, valamint a növényvédőszer-maradékok minden esetben a határérték alatt voltak.

Nem maradhatott el a glifozát, mint növényvédő szer hatóanyagra vonatkozó vizsgálat sem, amely az elmúlt időszakban a nemzetközi tudományos világban oly sok vitát és nagy érdeklődést váltott ki. A Nébih jelentése szerint a glifozát egyetlen sörben sem volt kimutatható. A minőségi paraméterek, mint például alkoholtartalom, CO2 tartalom, eredeti extrakttartalom, valódi extrakttartalom, szín, energia tartalom meghatározása során is megfelelő eredmények születtek. Mindezek alapján megállapítható, hogy a hazai forgalomban lévő búzasörök a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerülnek a polcokra. A 18 búzasör átfogó ellenőrzése során egyetlen esetben sem volt hiányosság.

A tesztelők összesen 18 búzasört kóstoltak, melyek alkoholtartalma 4,5-7% között változott. Volt köztük világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna, barna, valamint egy biosör is. A kóstolás során az értékelők ezúttal sem tudták melyik terméket kóstolják. A tesztelők a megjelenést, illatot, ízt és az összbenyomást értékelték. A laikus és szakértő kóstolók kedvencének a Hoegaarden minőségi világos belga fehér búzasör bizonyult. A második helyen holtverseny alakult ki a hazai előállítású, szűretlen vörös Alakor Biosör és a Paulaner Hefe-weissbier német világos szűretlen búzasör között. A harmadik helyen a Chimay belga minőségi félbarna búzasör végzett.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Műanyag pohárból kóstolnak?
Nem lesz nájlon szagú mind?

A Paulaner dobozost összevetik egy belga üvegessel?
Nem vagyok egy nagy szakértő, de ugyanaz a sör más ízű dobozosan mint üvegesen, szerintem az üveges jobb. Nem "doboz" ízű. Persze legjobb a csapolt, vom Holzfass egy csülök társaságában, egy bajor kocsmában, igaz az nem búza:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában