Prága: hajléktalanok dolgoznak a prémium tricikli-kávézón

2016. augusztus 19. 11:06
Hajléktalanok szolgálnak fel prémium kávét Prágában a Tekergő Teve tricikli-kávéházban, amely hamarosan Budapesten is megjelenik. A cél az, hogy a munkanélküli hajléktalanok önerőből találjanak vissza a társadalomba.

„A Tekergő Teve Kávéház akár a múlt század fagylaltárusai, egy stílusos, háromkerekűre épített kávéház - alkalmazottai azonban hajléktalan, szociálisan rászoruló emberek. Célja aktív segítséget nyújtani a rászorulóknak, kisegíteni őket szorult helyzetükből, és felelősség érzetet kelteni bennük társaikkal szemben. Ez a platform segít megérteni a rászorulók gondolkodásmódját és lebontani a falakat, amelyek elválasztják őket a többségi társadalomtól - a kávéház ugyanis tradicionálisan a beszélgetés, véleménycsere fontos fóruma” - olvasható a kezdeményezés honlapján.

Hozzáteszik: „Meggyőződésünk, hogy a hajléktalanok egy jelentős csoportja képes hosszútávon, jól dolgozni, amennyiben kellően van motiválva. Az elképzelésünk éppen ezért az, hogy összekapcsoljuk a kemény munkát és a minőségi szolgáltatásokat a hajléktalanokkal ős ellentéte segíthet jobban megérteni, hogy világaink nincsenek olyan messzi egymástól, mint ahogy azt gondoljuk.”

A hajléktalan szerepe „nem ér véget a kávé árusításánál - olyan emberek csoportját szeretnénk kinevelni, akik felelősséget éreznek a projektért és a többi rászorulóért egyaránt. Fontos, hogy a reintegráció folyamán az ember érezze, képes rá önerőből is, valamint képes másokon segíteni. Ezért fizetése két részből áll - az egyik részt kézhez kapja, klasszikus fizetés formájában, míg a másik rész egyfajta »spórolást« képez, amely hosszútávú célok megvalósítására szolgál - elsősorban egy újabb hajléktalan megsegítésére, később a lakhatás megoldására saját ház, lakás formájában.”

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés