Aggódnak a borászok a balatoni szőlőért

2016. szeptember 26. 15:49
Egyre többen inkább építési övezetté minősíttetik földjeiket, ahelyett, hogy a szőlőket újítanák meg. Ez azzal fenyeget, hogy eltűnhet a balatoni szőlő nagy része.

Jásdi István blogján, majd az RTL Klubnak is beszélt arról az aggodalmáról, miszerint ha nem történik valami változás a mostani trendben, akkor 5-10 éven belül eltűnhet a balatoni szőlők 80 százaléka. A csopaki borász szerint ugyanis folyamatosan öregednek el az ültetvények, viszont a területek gazdái nem újítják meg azokat, hanem pénzügyi okokból inkább abban érdekeltek, hogy földjeiket építési övezetté minősíttessék át. Jásdi szerint gondok vannak az uniós források felhasználhatóságával is, ebben a kormány és az EU segítségét várják.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szintén látja ezeket a nehézségeket, de szerinte a segítségért lobbizás előtt először egységes álláspontot kellene kialakítania a borászoknak a jövőről. A balatonboglári borász szerint ha ők maguk nem tudják felhívni a figyelmet arra, hogy ha marad ez a trend, és nem lesznek megújítva az ültetvények, akkor komolyan beszűkölhet a balatoni szőlőtermesztés. Az RTL Klub kereste az ügyben a Földművelésügyi Minisztériumot is, de nem kaptak választ a riport megjelenéséig.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés