Így viselkedik a pohárban egy 1956-os tokaji aszú

2016. október 20. 11:45
Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, 1956-os évjáratú aszúkból. Mutatjuk, milyen a bor.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a helyszínen az MTI-nek. Felidézte, hogy '56-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka. A Nemzeti Borvagyon - amely 1865-től kezdődően csaknem 300 ezer palack tokaji aszút és egyéb borkülönlegességet tartalmaz - a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván tárolják. Ilyen mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat, tette hozzá.

Elmondta, hogy egy nagyon szigorú eljárásban új palackot kapnak a tokaji nedűk, és az emlékévhez illő arculatot is. Ezeket a borokat először érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértő Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják a bor eredetét. A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az előkészítés lassan már öt hónapja tart, mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségű és nemes bor tekintetében ez egyedülálló, magyarázta Kiss Eliza. Az 1956-os év fantasztikus borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és '72-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek, fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a borok átpalackozása tesztprogram is. Most 300 ezer palack van Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövőre elkezdődhet más nagyobb tételek átpalackozása is. Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: az a feladatuk, hogy megállapítsák, tiszta, vagy hibás tételek az újrapalackozásra szánt borok. Egyénként kibontanak minden palackot, megszagolják, megnézik, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízlelik.

Ezután jön az átszűrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst, részletezte. Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy szabályszerű hatósági mintavétel történik az '56-os palackokból, a borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a nedűk pontos eredetét is. (MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ehh, miért nem én vagyok a Kiss Eliza!

Ugyan már, nem vészes. Valaki vasútmodellezik, más horgászik, én hobbiasztaloskodom, ők meg borokat kóstolgatnak. Ha élvezik, tegyék. Gond csak akkor van belőle, ha az arra nem fogékonyt műveletlen tuskónak hiszik, meg akkor, amikor úgy "szakért" és bloggerkedik, hogy életében nem tolt végig egy kétnapos zöldmunkát nyáron a tőkék között.

Én szőlő körül nőttem fel, mégis teljesen kár belém bármilyen jó bor.

Mi igyunk sört:)

Meg fogják cuffolni mind a 300.000 palackot és jó drágán rásózzák a sznobokra Arábiától Japánig.
Rohadt tolvaj banda.

dávid@ problémája, hogy büfészaki szleng van a
szövegben és nem dávid-féle modorosság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés