Így néz ki az idei Bogyólé

2016. október 28. 14:46
Idén is Lizom Dávid, a PTE Művészeti Kar hallgatója alkotta meg a Vylyan Pincészet újborának, a Bogyólé címkéjét. A zweigeltből és portugieserből készült friss, gyümölcsös vörösbor már elérhető a villányi borászatnál.

Mint minden évjáratban, úgy a borászok visszajelzései szerint remeknek ígérkező 2016-osban is nagy kíváncsiság és várakozás övezi a friss újborok piacra lépését. Az újborok közül a villányi borvidéken gazdálkodó Vylyan Pincészet újbora, a Bogyólé kiemelkedik, már csak azért is, mert a címkéjét fiatal művészeknek szóló pályázaton választják ki.

Mint azt a pincészettől megtudtuk, a művészek idén 12. alkalommal versenyezhettek a Bogyólé címkéért, amely húszezer palackon viszi hírét az alkotónak szerte az országban. A nyertest szakmai zsűri választja ki, és ahogy a borbírálatnál a vakkóstolás, itt sem derül ki, melyik pályázó művét mustrálják.

Így nagy lett a meglepetés az idei döntés után, hogy Lizom Dávid, a PTE Művészeti Kar hallgatója, 2014 után immáron másodszor nyert.

Az idei Bogyólé 82 százalékban zweigeltből, 18 százalékban portugieserből készül, a Városhegyi-dűlőben termett szőlő adja az alapanyagát. „A frissen szedett, egész, sértetlen fürtöket széndioxid-köpeny alá helyeztük, a hőmérsékletet végig 25-29 °C között tartottuk. A fürtökben, az oxigéntől teljesen elzárva, a bogyókon belül indult a speciális erjedés, amely 7 napig tartott. Az alkoholos erjedés a préselést követően fejeződött be, majd az almasav bontás is hamar végbement. A friss bort gyors derítés és hidegkezelés után palackoztuk”  írja a borkészítésről a Vylan pincészet.

Hogy tetszik?
Tök jó lett meg minden
Volt már jobb, de nem rossz ez se
Nem tudok mit kezdeni vele
Poll Maker
 
 
 
 
 
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés