Tudta? Itt van 5+1 érdekesség a borospincék világából

2016. október 28. 11:55
A borospincék számtalan olyan érdekességet rejtenek, amelyekről ritkán hallani, mint például az ellustuló és elöregedő borok vagy levegőtisztító penészgombák. Vajon mennyit tudunk azokról a helyekről, ahonnan az egész érési folyamat indul?

Íme, 5+1 érdekesség Kovács Zitától, a Kovács Borház borászától.

1. A penészrétegnek fontos szerepe van


A borospincék falán élő nemespenész neve hivatalosan Zasmidum cellare. Ennek a fonalas gombának rengeteg jótékony hatása van a pincére nézve: kiegyenlíti a levegő páratartalmát, tisztítja a levegőt és fenntartja a borok éréséhez megfelelő mikroklímát – mindezt úgy, hogy közben a borokból kipárolgó alkoholból táplálkozik.

2. Hidegben ellustul a bor


A 12,77 Celsius-fok egy igazán mágikus szám a borászok munkájában. Ez a tökéletes hőmérséklet a borok érleléséhez, ennél hűvösebb már nyugalmi állapotba taszíthatja a bort, aminek eredménye, hogy elveszik a bor zamata” – kezdte Kovács Zita borász.

Körülbelül 20 °C-ig lehet maximum engedni a hőmérsékletet a pincékben, a kritikus 23,88 °C felett pedig elkezd a bor öregedni, ami kedvezőtlenül gyorsítja az érési folyamatot. Az ideális hőmérséklet tartása mindennél fontosabb, hiszen a hőingadozás tágítja, valamint összehúzza a bort és a dugót is, így bejut a levegő a palackba és idővel oxidálódni fog a bor, amelynek következtében ihatatlanná válik” – mondta el a szakember.

3. Ételt a pincébe bevinni szigorúan tilos


Az ételek, legfőképpen a kenyérfélék nemkívánatos vendégek a borospincékben. Elég egy apró morzsa, hogy baj legyen, hiszen ha lehullik a földre, a benne lévő élesztő könnyen megtelepszik és elszaporodik a pincében. Ezek a gombák káros folyamatokat idéznek elő, így a legapróbb ételdarabka is komoly bosszúságot okozhat a bortermelőknek.

4. Gyakori, hogy a borászok bort fröcskölnek a pincék falára


Számos helyen öntik a földre vagy a falra a kóstolás során megmaradt bort, így ez a pár csepp is a borban található élesztők további elszaporodását eredményezheti. A fröcskölés egyáltalán nem kötelező, inkább egy látványos szokás, amelynek pozitív hatása van a pincére.

5. Fény kizárva


A borok nagy ellensége a fény, ugyanis megnöveli az oxidációs folyamatot. Ennek eredménye a bor érési folyamatának rendellenes felgyorsulása, ezért is tartják az érlelésre szánt borokat sötét palackokban, sötét pincékben.

5+1. Egy régi hagyomány


Régi szokás volt vidéken, hogy a pincék ajtaját mindig alacsonyabbra tervezték a szokásosnál, így belépéskor muszáj volt kicsit lehajtani a fejet. Nagyapám ezt azzal magyarázta, hogy ezzel a „főhajtással” üdvözöljük a pincében érlelődő, nemes nedűket, és így tisztelgünk előttük” – idézte vissza emlékeit Kovács Zita.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában