Vakon bizonyították: nem jobb a bor, ha drága

2016. október 31. 11:20
A borok vakkóstolójának világbajnokságán győztes kínai csapat eredménye azt jelzi, hogy még a világbajnok teljesítménye is jóval 50 százalék alatt marad.

A BorTárs blog hívta fel a figyelmünket az eseményre, át is adjuk a szót:

„A feladat: 12 borról: 6 fehérről és 6 vörösről meg kell mondani, milyen szőlőfajtából készül (melyik benne a domináns fajta), melyik országban, melyik borvidéken, melyik évben, és ki a termelő. Eltérő nehézségű tulajdonságok, mert a szőlőfajtát még az egyszerű borkedvelők is jó eséllyel találgathatják, és talán nem ördöngösség az ország megnevezése sem, de az évjárat, a borvidék és főleg a termelő kitalálása már nehezebb dió. (Pár éve az egyik korábbi versenyen egy horvát furmint is bekerült a fehér feladatok közé – a többség nem is vette sikerrel azt az akadályt.)

A pontozás sem egyszerű: a különböző tulajdonságok kitalálásáért eltérő pontérték jár. A szőlőfajta 9 pontot érhet, attől függően, hány százalékban tartalmazza a vizsgált bor. Egy tiszta rizlingért, ha eltalálják 9 pontot kapnak, ha egy bornak, mondjuk 20 százaléka shiraz, és megnevezik a shirazt, azért két pont jár. Egy bor kóstolgatására a csapatoknak 15 percük van, vagyis a 12 bor összesen három órát vesz igénybe.

 Az országért és a borvidékért 5-5 pontot kaphatnak a csapatok, a borászat megnevezéséért 3 pontot. Az évjárat pedig 1 vagy 3 pontot érhet: hármat, ha az országot is eltalálták, és egyet, ha nem. Összesítve minden borral 20 pontot gyűjthet egy csapat, vagyis az elérhető maximum 240 pont. A verseny szabályait évekkel ezelőtt a La Revue de Vin de France magazin dolgozta ki, és a vakkóstoló világbajnokságokat minden évben ők szervezik, mindig máshol Franciaországban. Most októberben Provenceban, a Chateau de Galoupet volt a házigazda. A győztes kínai csapat eredménye – 108 pont – azt jelzi, hogy még a világbajnok teljesítménye is jóval 50 százalék alatt marad.”

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Viszont vedd figyelembe, hogy így jött össze a valamivel több, mint 50%! 9 pont az már 45% a 20 pontból...

Egy ismerősöm a "kézműves tüzifával" poénkodott, ami nem olyan, mint az erdőből hozott, hanem minden darabja kézzel van egyformára faragva, és gondos rendben egymásra rakva. Remekül lökte a sódert, sajnos szóban, nem tudom beidézni.

Viszont kicsit óvatossá tesz, hogy egy barátom 14 éves lánya megkóstolta az ajándék-boromat, aminek a címkéjét nem láthatta, és a 14 tök nevetségesnek tűnő jelző közül ("szeder-íz", meg ilyen marhaságok), 10-et fölsorolt, és olyat nem mondott, ami nem szerepelt a címkén.

Sörök közül egyszer csináltunk egy olyan próbát, hogy lecseréltük a Borsodi és a Pilsner Urquell címkéjét, és úgy adtuk oda sörszakértő haverunknak. A Borsodi-nak képzelt Pilsner Urquellt szó nélkül megitta, viszont a Pilsner Urquellnek képzelt Borsoditól elkezdett köpködni, hogy "mi ez a szar?"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés