Hosszú tenyészidőszak, rövid szüret

2016. november 3. 12:13

Rókusfalvy Pál
Mandiner.bor
A szüretet szeptember 13-án (születésnapomon) kezdtük a pezsgőalapnak szánt chardonnay-val, és utána a kivárásra és a precíz időzítésre alapoztunk.

Rókusfalvy Pál etyeki borász értékelése a 2016-os évjáratról

*

Az időjárás szeszélyes volt, mint mindig… Már korán, márciusban kezdődött a rügyfakadás és szépen növekedésnek is eredtek a hajtások. Szerencsénkre az április végi fagy a mi területeinken csak minimális kárt okozott. Nagyban köszönhető az Etyekre jellemző szeles klímának, hogy leginkább csak a talajmenti fagy kapott el egy-két fiatal tőkét. Májusban már igencsak gyors fejlődést produkált a szőlő. Emlékszem, korán kezdtük a zöldmunkát, bár aztán talán kicsit elcsúsztunk vele.

Már májusban indult a virágzás is, onnantól nem volt megállás július közepéig. Utána jött a feketeleves, nagy felhőszakadások miatt intenzív lisztharmatnyomás volt a szőlőben. Szerencsére a „teás” permetezés időben érkezett, így nem volt fertőzés nálunk. Később láttunk példát arra, ahol nem volt ott időben a traktoros, ott már nyáron befejezhették a szüretet... Utána gyorsan érkezett a peronoszpóra is, de valamit jól csinálhattunk, mert augusztus 4. volt az utolsó permetezés dátuma, és a szőlő megmaradt. Őszinte leszek, a fiam részéről volt is izgalom, hogy vajon meddig áll így ellen a szőlő, de végül a peronoszpóra csak a vitorláig jutott el és jelentős kár nélkül megúsztuk a gombás fertőzéseket a szőlőben.

Ami azt illeti, nagyon szép, egészség szőlőket szüreteltünk idén mindenhonnan, csak türelmesen ki kellett várnunk a megfelelő időpontokat. A szüretet szeptember 13-án (születésnapomon) kezdtük a pezsgőalapnak szánt Chardonnay-val, és utána a kivárásra és a precíz időzítésre alapoztunk. Hetente egy-két napot szüreteltünk, de akkor nagyobb mennyiségeket, és több fajtát is szedtünk. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a Sauvignon Blanc-nak háromszor is nekifutottunk (szeptember 13., szeptember 22. és október 13.). Az utolsó szedésnél már 22-es volt a mustfok és 1100 a sűrűség, úgyhogy érdemes volt várnunk, volt öröm. Szerencsénk volt az időjárással, mert a választott napok többségén végig tökéletes szüretelő időt kaptunk, az összes kolléga örömére.

A szőlők lassan egymásra értek, így egy-egy nap több fajtát is szedtünk és a szüretet viszonylag gyorsan, egy hónap alatt befejeztük. Mint minden évben, idén is sok újdonságot próbáltunk ki. Volt egészfürtös préselés, több élesztőt is használtunk, spontán is erjesztettünk. Most is nagyon izgalmas tételekkel állunk szemben, hál’ Istennek a spontán erjesztett tételek is nagyon szépen alakulnak -ilyen például a Pinot Noir és a Sauvignon Blanc.

Kezd nyugalom lenni a pincében, nagyon várjuk a 2016-os borokat!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában