Trump a palackból

2016. november 8. 9:29

BorTárs
Bortárs blog
A Trump borászat megszerzését egyébként tankönyvekben lehetne tanítani. A birtok összesen 520 hektáron terül el, amiből szőlőt 78 hektáron termesztenek, klasszikus francia fajtákat, vöröseket és fehéreket is.

„A Trump borászat megszerzését egyébként tankönyvekben lehetne tanítani. A birtok valamikor az egyik leggazdagabb amerikai, a médiavállalkozásokból vagyont szerzett John Kluge elvált feleségéé volt. Az asszony a váláskor kapott 100 millió dollárból hozta létre a borászatot, egy 9 lyukú golfpályát, és egy 43 szobás kastélyt, valamint egy kis kápolnát, hogy a birtokot még mise idejére se kelljen elhagynia. A gazdasági válság azonban közbeszólt, a vállalkozás nem úgy alakult, ahogy az elvált asszony szerette volna. A bank rátette a kezét a birtokra, és árverésre bocsátotta – 136 millió dollárért. Az amerikai “ingatlanbuborék” kipukkanása miatt azonban a mélybe zuhantak az árak, így a borsos kikiáltási árért vevő nem jelentkezett.

Patricia Kluge, az elvált asszony, volt férje barátjától, az ingatlanügyekben igencsak járatos Donald Trumptól kért tanácsot. Aki meglátta benne a lehetőséget. Nem az egészet kérte, hanem csak a kastély előtti néhány hektáros területet, ami nem a volt feleség, hanem egy alapítvány tulajdonában volt. 200 ezer dollárt ajánlott érte. Megkapta.

Viszont utána már senki sem akart olyan kastélyt venni, ami csak valaki másnak a birtokán át közelíthető meg. Trump ki is használta, hogy a kastélyt és a birtok többi részét már csak neki volt érdemes megvennie, és meg is szerzett mindent, több részletben. Hat millió dollárt adott a kastélyt körülvevő területért (benne a golfpályával, a kápolnával, a borászattal és a szőlőterületekkel), majd csak várt és várt, mire a bank hónapokkal később már szinte utána dobta a kastélyt is, hat és fél millióért. (Állítólag csak a birtokkal együtt megvásárolt, felhalmozott bor értéke 10 millió dollár volt.)

A birtok összesen 520 hektáron terül el, amiből szőlőt 78 hektáron termesztenek, klasszikus francia fajtákat, vöröseket és fehéreket is. Virginia nem tartozik a nevezetes amerikai borvidékek közé, pedig a szőlészkedés több évszázados múltra tekint vissza arrafelé. Az egyik első szőlőtermesztő Virginiában, Monticelloban, nem más volt, mint Thomas Jefferson, akiből az Egyesült Államok harmadik elnöke lett 1801-1809 között, de nem annyira elnöki munkássága volt nevezetes, hanem az, hogy ő fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, még 1776-ban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés