Ki lesz idén az év bortermelője? Ugyanaz a lista, mint tavaly

2016. november 11. 15:25
A badacsonyi Borbély Tamás? A csopaki Jásdi István? A hajós-bajai Koch Csaba? A szekszárdi Mészáros Pál? A mátrai Szőke Mátyás? Közülük kerül ki idén az év bortermelője december 2-án. A lista ugyanaz, mint tavaly.

A Magyar Bor Akadémia idén 26. alkalommal adja át az Év Bortermelője díjat. Összesen 250 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését, köztük Bukovics Martin, a Mandiner.bor szerkesztője is. (Hatalmas meglepetésre egy jelöltje sem került a legjobb ötbe – a szerk.) A felkérteknek idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső öt közé.

A jelölések feldolgozása után 10 bortermelő emelkedett ki az egyébként szoros mezőnyből: Bacsó András, Borbély Tamás, Figula Mihály, Heimann Zoltán, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás.

A következő öt borász kapta a legtöbb jelölést:

  • Borbély Tamás (badacsonyi borvidék)
  • Jásdi István (balatonfüred-csopaki borvidék)
  • Koch Csaba (hajós-bajai borvidék)
  • Mészáros Pál (szekszárdi borvidék)
  • Szőke Mátyás (mátrai borvidék)


A lista a tavalyi győztest leszámítva ugyanaz, mint tavaly. Tavaly az azóta elhunyt neszmélyi borász, Szöllősi Mihály lett az év bortermelője egy 6 fős mezőnyből.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el titkos szavazással, hogy az öt jelölt közül ki nyeri 2016-ban az Év Bortermelője Magyarországon díjat. Az eredményhirdetésre december 2-án kerül sor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában