Csúsztatás a NÉBIH közleménye

2016. november 15. 19:57

Badacsonyi szakmai szervezetek és önkormányzatok
Közlemény
Félreérthető csúsztatás és részben megalapozatlan a Nébih közleménye a hegyre vonatkozó zárlatról. Függetlenül attól, hogy a térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére is káros hatású, ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk!

A badacsonyi borász szervezetek és az önkormányzat helyreigazítása szerint félreérthető csúsztatás és részben megalapozatlan a Nébih közleménye a hegyre vonatkozó zárlatról. 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsony hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek, az ágazat vállalkozói csúsztatásnak, félreértelmezhetőnek ítélik azt a NÉBIH közleményt, amely arról szól, hogy a Badacsony hegy »zárlat« alá kerül a »a szőlő aranyszínű sárgaság betegség« terjedése miatt. Függetlenül attól, hogy a térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére is káros hatású, ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk!

A vélhetően őshonos betegség sajnos az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája! A betegség jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a NÉBIH szervezettel, a probléma megoldása érdekében. A lelkiismeretes gazdák védekezését nehezíti az ültetvények tagoltsága, és a zömmel nem is magánkézben lévő elhanyagolt területeken lévő fertőzési gócok megléte (nem is biztos, hogy minden esetben szőlő művelési ágú területek ezek).  A hatékony védekezést tovább nehezíti a központi intézkedések hiánya, pl. a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés elégtelensége.

Fontos kiemelni, hogy a betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra. A NÉBIH túlzó és félreérthető közleménye kellő pontosítás és hiteles tájékoztatás híján teljesen alaptalanul rontja a badacsonyi borok megítélését, ezért tartottuk különösen fontosnak a közvélemény és a borfogyasztók tárgyilagos tájékoztatását.

Badacsonytomaj, 2016. november 15.

Badacsonytomaj Város Önkormányzata

Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Badacsony Borvidéki Borút Egyesület

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában