A sziki ponty mennybemenetele

2016. november 16. 0:29

Uj Péter
444
Sokszor csúcsgasztronómiának nevezik azt is, ami valójában a tisztes, faxni- és extramentes középmezőny. A legjobb hazai éttermek közül is talán csak két olyan van, amely egyáltalán közelíti ezt a fogalmat.

„A Larus Étteremben az ilyenkor szokásos ereszd-el-a-sajtosrolómat keretében mutatta be kedd délután a Gault&Millau Magyország 2017-es étteremkalauzát Molnár B. Tamás főszerkesztő, a hazai gasztronómiai szakírás mogul-guru-csimborasszója. Amely immáron. Hangsúlyozta, kiemelte, leszögezte, fejtegette, elmondotta.

Erősödött a középmezőny. Pont.

A hazai gasztroközbeszéd illetve az étteremkritikának csúfolt inkompetens ingyenkajálás sokszor csúcsgasztronómiának nevezi azt is, ami valójában a tisztes, faxni- és extramentes középmezőny. A legjobb hazai éttermek közül is talán csak két olyan van, amely egyáltalán közelíti ezt a fogalmat. De mindegy.

Az év konyhafőnöke Pesti István lett, aki ironikus módon a tatai Platán étteremben dolgozik. (Főztjét a régi Bábelben ismerte meg a pesti közönség, aztán a budai Tantival Michelin-csillagot szerzett, végül lement Tatára.)

Az év étterme elismerést a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely kapta, amely elrettentően modoros elnevezése ellenére (vagy éppen dacára) a legjobb vidéki éttermek közé kapaszkodott, így a tokaji borvidéken, az Anyukám mondtával együtt már két igen magas színvonalú vendéglátóhely is van.

Az év étteremtulaja a Rosenstein család lett, többgenerációsan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legjobb "étterem" nagyanyáméknál működött.

Csodálatos ízek és színek voltak az asztalon, mindenféle műanyag ízfokozók nélkül.
Fehér terítő szalvétával, kemencében sült kenyér és legelésző állatok húsából csodálatos étel-költemények!

Gyerekkorunkban nem is hallottunk refluxról, meg mindenféle nyavalyáról, ami a mai embereket kínozza,
Tehéntejből készült vaj, sajt és mindenféle készült, nyáron a munkások cserépedényből kapták az aludt tejet.
mindenki szalmazsákon aludt, olyanban, amiben sűrűn cserélték a ropogós szalmát.
Nagyon ritkán jutok el manapság ilyen helyre, de fel nem cserélném semmiféle flancos, csillagos szállodára, vagy étteremre.

Amúgy örülök, ha a magyar séfek jól teljesítenek és gratulálok a díjaikhoz.
Nagyanyám minden nap elismerésben részesült, tőle tanultuk, hogy a "semmiből" is lehet jó ételt előállítani.
Az éttermek általában nem bizalomgerjesztőek, műanyagokat főznek-sütnek, hacsak lehet nélkülözzük őket, az olajszagú förmedvényekbe be sem nyitunk. Inkább egy jó zsíros kenyér lila hagymával, mint egy elégetett hússzelet műkrumplival, bagy gyors rizzsel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában