A globális felmelegedés veszélyezteti a szőlőket

2016. november 18. 8:19

Vesztergombi Tamás
TudományON
2016-ban a világ becsült bortermelése 26 milliárd liter lesz, ami az előző évhez képest 5 százalékos csökkenést jelent. Ez Magyarországot is érinti.

„Az éghajlat változásával a szőlőtermelés is alapvető problémákkal szembesül. 2016-ban a világ becsült bortermelése 26 milliárd liter lesz, ami az előző évhez képest 5 százalékos csökkenést jelent. Hozzá kell tenni, hogy a mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb nyár. A két adatból már sejthető, mennyire érzékenyen érinti az éghajlat melegedése a bortermelést.

Bizonyos területeken, amelyeken jelenleg is magasabb az átlaghőmérséklet, mint Chile, Argentína, vagy Dél-Afrika, a bortermelő vidékeken egyenesen drasztikus a terméskiesés: ezeken a területeken 20 százalék, vagy még magasabb az előző évhez képest a visszaesés. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a csökkenésnek nem kizárólagos oka a felmelegedés, hanem az időjárás kiszámíthatatlanabbá válása is belejátszik: ilyen volt idén a szokatlan erejű El Niño jelenség. Ahol ez nem jelentkezett, ott mérsékeltebb volt a változás: a szintén meleg éghajlatú Olaszországban például csak 2 százalékkal készül kevesebb bor. (...)

A jelenlegi kutatások szerint a szőlőtermelésre való alkalmasságban jelentős, globális földrajzi eltolódás következik be. A kutatók 17 különböző klímaváltozási szcenárió alapján azt próbálták megbecsülni, hogy 2050-ben hol fog tartani az ágazat. A térképen a vörös színnel jelzett területeken hanyatlani fog a szőlőtermelés. Ide tartoznak olyan híres borrégiók, mint Franciaországban Bordeaux és a Rhône folyó völgye, Olaszországban Toszkána, illetve sajnálatosan egész Magyarország területe ilyen hatásnak lesz kitéve.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isszuk majd a híres norvég borokat. Az északi
oldalakon van még tartalék, bár a benapozottság
is számít, nem csak a hőmérséklet.

Egyelőre túldimenzionáltnak tartom a problémát,
rengeteg a tartalék. A hegyekben egyszerűen
följebb hatol a szőlő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés