Az újborról - és két mondatban arról is, amit nem szoktak róla elmondani

2016. november 22. 12:43

Kovács Antal
Sztárklikk
Születhet természethű módon is újbor, sőt születik is. Csak nem feltétlenül minden évben november 11-ére, függetlenül attól, hogy akkor van Márton nap.

„A fogyasztók többsége azonban jellemzően ennél pontosabban meghatározott időpontig várja az újbort: november 11-éig, azaz Márton neve napjáig.

A bor azonban természetes úton erre az időpontra vagy elkészül vagy nem - a szőlő, majd a bor érése nem a naptárhoz igazodik, hanem az adott év klímájához. Ha azonban a borra csak mint egy profitot termelő termékre tekintünk, akkor bizony annak az újbornak határidőre el kell készülnie és kész. Bőven benne vagyunk már a kétezres években, van erre a problémára megoldás.

Ma már nem csak korai fajtákban lehet gondolkodni - a szüret időpontját is ki lehet tűzni a naptárra bökve. Legfeljebb amit a természet nem tudott befejezni a tőkén, az majd befejeztetik a pincében.

Az erjedés lefutásán sokat lehet gyorsítani fajélesztők hozzáadásával, valamint az erjedési hőmérséklet aktív szabályozásával. Lehet egy kicsit játszani még a bor felszínével, a tannintartalmával, be lehet állítani az alkoholtartalmat, a színt, a savakat, és még sok minden egyebet.

Az egész gondolatmenetet onnan indítottam, hogy az újbor arról szólna, hogy »mihamarabb szeretnénk megízlelni az új évjárat borait«, de ha a fenti folyamat eredményeként állítják elő a bort, ott évjáratról már biztosan nem beszélhetünk. Ha így készült, akkor valójában teljesen felesleges nézegetni, hogy milyen is lett ez az »újbor«. Hát olyan, mint tavaly, vagy mint jövőre lesz. Milyen lenne?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés