Így gondozd az ikonodat!

2016. december 8. 19:22

Lukácsy György
Válasz.hu
A kifejtetlenség miatt a végeredmény kissé légies lett, pedig néha jó földközelben maradni. Hiába a luxusmárka és a nemzetközi reputáció: Szepsy autójában is mindig ott a kapa.

„A tokaj-hegyaljai település visszajáró vendége Tallián Hedvig: a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője Szepsy István borász krónikásaként-rajongójaként most vállalkozott rá, hogy feltárja, miért éppen Szepsy lett a borvidék nemzetközi hírű termelője.

Elfogulatlan portréra tehát nem lehetett számítani, az eredmény hagyományos riport-dokumentumfilm lett, melyben interjúk és kerekasztal-beszélgetések alapján nemcsak a portré alanya, hanem számos más ember is megszólal: Árvay János rátkai termelő, Mészáros Gabriella borszakértő, Káli Ildikó sommelier, Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő, Lőrincz György egri borász és Gesztelyi-Nagy Judit zen buddhista világi szerzetes. Csupa hiteles, intelligens, mértékadó ember, akik Szepsy titkára keresik a választ. Arra, hogyan lett az egykori agronómusból, a tokaji tömeggyártás tanújából 1990 után a legkifinomultabb aszúkat készítő borász, akinek terméke valóban nemzeti kincs.

»Tokajra óriási szüksége van a világ borkultúrájának, mert a nagyszerű környezet, a teremtés csodáinak ismerete nélkül nem lehet megélni az istentudatosságot« – veti fel a film elején Szepsy, s a vallás-hit témában messzebbre jutunk, mint a borásszal készült eddigi interjúk során. Ugyanakkor megválaszolatlanul marad egy sor kérdés is: hogyan fér meg a zen buddhizmus és a reformáció egy palackban, vagy: hogyan kell érteni Lőrincz György vallomását, mely szerint megtérésében nagy szerepet játszott Szepsy. A kifejtetlenség miatt a végeredmény kissé légies lett, pedig néha jó földközelben maradni. Hiába a luxusmárka és a nemzetközi reputáció: Szepsy autójában is mindig ott a kapa.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés