Így válasszunk bort az ünnepi asztalra

2016. december 24. 14:39

Kovács Zita
Kovács Borház
Hogyan válasszunk bort, miről árulkodik az ár? Mire kell odafigyelnünk az ital szervírozásánál és mit tegyünk, hogy tökéletes legyen a fogyasztás élménye?

Íme, pár tipp ehhez Kovács Zita borásztól.

Csak a drága bor a jó bor?

Bort vásárolni kezdő borfogyasztóként sosem egyszerű feladat, de a kutakodást semmiképpen sem egy hipermarket polcai előtt állva érdemes elkezdeni. Ma Magyarország a borkedvelők paradicsoma, rengeteg kiváló ital található a piacon nagyon jó áron. Akár különböző borbárok kínálatai alapján is kiválaszthatjuk kedvencünket és sok esetben lehetőségünk van a vásárlás előtti kóstolásra is. „Régen elmúlt már az a világ, hogy csak a drága bor a jó bor. Minőségi italokhoz lehet hozzájutni már akár 1500-2000 forintos árkategóriában is” – kezdte Kovács Zita borász. „A címke sokszor megtévesztő lehet, egy szépen megtervezett logó mögött viszont nem biztos, hogy jó bor rejtőzik.

Mire figyeljünk szervírozásnál?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő bort, nagyon fontos hogyan szervírozzuk. „A borfogyasztásnak van egy rituáléja amit nem véletlenül találtak ki. A legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. A fehér és rosé borok ideális élvezeti értéke 12-14 °C körül van, míg a vöröseket szobahőmérsékleten fogyasztjuk – árulta el ZitaKibontáskor mindig ellenőrizzük a bor színét: fehérek esetében mindig tiszta, átlátszó folyadékot kell látnunk, amelynek színe a vízszínűtől az aranyig változik.

Vöröseknél szintén sok árnyalat fedezhető fel fajtától függően, de a bor itt sem lehet zavaros. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk ellenőrizni, ha a poharunkat egy fehér lap vagy terítő elé tesszük.

A borkóstolás művészete

A borokról megízlelésük nélkül szinte lehetetlen véleményt alkotni. Szerencsénkre hazánkban számtalan olyan hely van már, ahová bátran bemehetünk kóstolni és utána külön elviteli áron vásárolni is tudunk. A borok kóstolása során mozgassuk meg poharunkban az italt körkörös mozdulatokkal, majd szagoljunk bele a pohárba.

Erre azért van szükség, mert a mozgástól felszabadulnak a pohárban az illatanyagok. Illatozás után kortyoljuk bele és élvezzük az ízek kavalkádját. „Csodás játék lehet, hogy ki mit érez egy-egy pohár borban. Mindannyian mások vagyunk és más ízemlékeket őrzünk magunkban, ezért is jó beszélni róla. Valakinek a nagyi málnalekvárja, másnak isteni csokis süti juthat az eszébe” – mondta el a borász.   

(Közlemény.)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hölgy a bornak nevezett készítményekről beszél.
A bor borsága a szőlőben kezdődik.
Gondozás a tenyészidőben, érett szőlő szüretelése, tiszta fahordóban történő érlelés és időben való átfejtés, nem darabban tartás.
Nem kell hozzá semmit adni, egészséges nedű lesz a végeredmény.
Vannak még ilyen gazdák, de nekik nem száz hektoliter számra van boruk.
Az egyik legfinomabb "kommersz" bor a kövidinka nevezetű szólóból lenne, ha termesztenék ezt a fajtát.
A "minőségi" borok egyik elengedhetetlen összetevője a jó öreg Kadarka. (Hol van az már) !

Te tévedsz, mert tudok "róluk", sőt nekem is van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés