Téli munkák és örömök a szőlőben

2017. január 5. 16:13
Csernyik István aktuális beszámolójából kiderül, hogy miért örülnek a hideg télnek a szőlőtermelők, illetve hogy a téli időszakban milyen elvek mentén szervezik a munkát a mátrai családi pincészetnél.

Szőlészeti és munkaszervezési szempontból eddig kifejezetten jól alakult a 2016-2017-es téli időszak, mivel már hosszabb ideje száraz, -5, -10 Celsius-fokos hőmérséklet van Gyöngyöstarjánban. Mindez több szempontból is kedvező a szőlészek és borászok számára. Fagyott talajon gyorsabb és kevésbé fárasztó a metszés, a telepítésre előkészített mélylazított, -forgatott talajokat pedig a fagy teszi igazán porhanyóssá tavaszra.

A hideg ráadásul a pincében lévő borok borkő-stabilizálásában is segít.

Biók nem vagyunk, nyitottak igen

Az elmúlt néhány év enyhe teleihez képest az idei hidegebb időjárás, komoly segítséget nyújt a szőlő betegségei (szőlőlisztharmat, peronoszpóra) és a kártevők szőlőmolyok, atkák és a vírusos betegségeket terjesztő kabócák elleni védekezésben. Ezek a kártevők és kórokozók nehezen viselik a hosszan tartó hideget, így a tavaszt már jóval kisebb egyedszámban élik meg, mint a korábbi években.

Mindennek a következménye kevesebb növényvédő szer felhasználása lehet, végeredményben pedig egészségesebb szőlő és jobb minőségű bor.

Apropó, jobb minőség

Csernyik Pince ugyan nem bio, vagy biodinamikus borászat, de sok mindenre nyitottak vagyunk, ami a minőséget javíthatja. Leginkább az olyan dolgokra, melyek komolyabb pénzbefektetés nélkül, a részletekre való odafigyeléssel hozhatnak pozitív eredményt.

A biodinamikus holdnaptárat már negyedik éve használjuk.

Az első időszakban még csak a kiskertünkben próbáltuk ki, hogy a holdnaptár szerint alkalmas időszakban vetünk és ültetünk el növényeket. Figyeltük, hogy mindez van-e bármilyen hatással a növények fejlődésére. Azt tapasztaltuk, hogy a holdnaptár alkalmazásának van pozitív hatása, igaz, nem minden esetben.

A hatékony kombináció

A tapasztalatokból kiindulva ezért igyekszünk azokon a napokon metszeni, amelyek a naptár szerint a szőlő metszésére legalkalmasabbak: ültetési időszak, elsősorban gyümölcs, másodsorban pedig virág napok. Mindez a gyakorlatban három-hat metszésre igazán alkalmas napot jelent havonta, melyet a nem megfelelő időjárás tovább szűkíthet (nagy szél, sár, eső). Azért a zord időjárású napokon sem unatkozunk, ilyenkor végezzük a palackozásokat. Kis borászatként megtehetjük, hogy ezen viszonylag szűk időintervallumban dolgozzunk a szőlőben.

Annak érdekében, hogy ilyenkor minél nagyobb területet meg tudjunk metszeni, kettéválasztottuk a folyamatot. Első lépcsőben csak metszünk, majd egy későbbi időpontban szedjük le a levágott vesszőt a készre metszett tőkékről. Ezt a módszert nem mi találtuk ki, csak hatékonyan összekombináltuk a biodinamikus naptár használatával.

Bízunk benne, hogy a dűlőink tengerszint feletti magassága és a Mátra hegyeinek védelme idén is megóvja a gyöngyöstarjáni szőlőket a komolyabb fagykároktól és mi, borászok dönthetjük el, hogy mennyi szőlőt szeretnénk a tőkéken hagyni. 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért én megvárom a metszéssel a József napot, ha itt tényleg -15 fok körül lesz azt nem biztos, hogy minden vessző kibírja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában