Ez a legjobb magyar fehér, illetve vörösbor a borszakírók szerint

2017. január 6. 9:40
Első alkalommal tartotta meg Super 12 nevű meghívásos borversenyét a Magyar Borszakírók Köre. A Mandiner.bor szerkesztőjét is soraiban tudó egyesület tagjai az általuk legjobbnak vélt vörösborok közül választották ki a legjobbak legjobbjait, amelyek idén a mádi Szent Tamás Pincészet 2013-as Szent Tamás-furmintja, valamint Thummererék 2012-es Egri Bikavér Grand Superior bora lettek.

A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre úgy határozott, hogy Super 12 elnevezéssel különleges borversenyt szervez. Az egyesületnek jelen állás szerint lapunk szerkesztője, Bukovics Martin, Darin Sándor, Dékány Tibor, Dlusztus Imre, Geönczeöl Attila, Győrffy Zoltán, Izsák Norbert, Jenei Balázs, Kling József, Konkoly Mihály, Kosárka József, Kovács András, Kovács Pál, Kövesdi István, Németh Ágnes, Megyeri Sára, Rohály Gábor, Sánta Zoltán, Tompa Imre, Tóth Adrienn, Szabó Edit, Viniczai Sándor és Vörös Attila a tagjai.

Ez volt a mezőny

A meghívásos verseny első körébe azok a fehér-és vörösborok kerülhettek be, amelyek a tagok szavazatai alapján 2016-ban „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. (A borszakírók kizárólag olyan borokra adhatták voksukat, amelyek a verseny évét megelőző öt évjárat szőlőterméséből készültek, és maradékcukor-tartalmuk nem haladja meg a 12 g/l-t. Édesborok tehát nem játszottak, hiába van egy Tokajunk.)

Az eredetileg 18 magyarországi borvidékről és 3 határon túli területről származó 56 fehér- és 48 vörösbort tartalmazó lista három szavazati körben folyamatosan szűkült, és a minősítő kóstolóra a legtöbb voksot szerzett és így a legjobbak közé került 12-12 fehér és vörös kapott meghívást. A fehérek között Tokajt 6, Egert 3, Balatonfüred-Csopakot, Pannonhalmát és a határon túliakat 1-1, a vörösök esetében Egert, Szekszárdot és Villányt 3-3, a határon túliakat 2, míg Etyeket 1 bor képviselte.

A győztesek

A decemberi vakteszten a borszakírók körének 12 tagja vett részt, akik két bizottságban, két körben, mindkét alkalommal más-más sorrendben kóstolták és értékelték a borokat. A versenyt a legmagasabb összesített pontszámot kapott bor nyerte.

Fehérborok kategóriájában a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet Szent Tamás-dűlőről származó 2013-as furmintja nyert, a vörösborok kategóriájában pedig a Thummerer Pince: Egri Bikavér Grand Superior 2012 bora. A díjak ünnepélyes átadására január 28-án a Debreceni Borbarátok Egyesülete szervezésében kerül sor a Déri Múzeumban megtartott rendezvényben.

És akkor jöjjenek a legjobb tizenkettőbe bekerült borok!

Magyar Fehérbor Super 12

Balassa István - Villő / Mézes-Mály Furmint 2015
Bott Frigyes - Super Granum 2013
Demeter Zoltán - Szerelmi Hárslevelű 2015
Figula Pincészet - Olaszrizling Öreghegy 2013
Gizella Pince - Barát Hárslevelű 2015
Holdvölgy Pincészet - Expression 2012
Kovács Nimród Borászat - Chardonnay Battonage 2013
Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Prior 2015
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet - Szent Tamás dűlő Furmint 2013
St. Andrea Szőlőbirtok - Mária 2013
St. Andrea Szőlőbirtok - Napbor 2015
Szepsy István - Úrágya Furmint 2015

Magyar Vörösbor Super 12

Balla Géza - Sziklabor Feketeleányka 2012
Bott Frigyes - Kadarka 2013
Etyeki Kúria - Pinot Noir 2014
Heimann Családi Birtok - Alte Reben 2014
Heumann Pincészet - Cabernet Franc 2011
Jekl Pincészet - Cabernet Franc Feketehegy 2011
Kovács Nimród Borászat - Grand Bleu 2011
Mészáros Borház és Pince - Ohmerops 2012
St. Andrea Szőlőbirtok - Nagy Eged 2011
Takler Borbirtok - Primarius 2012
Thummerer Pince - Egri Bikavér Grand Superior 2012
Vin Art Pincészet - Villányi Csanád Cuvée 2012

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami azt illeti, "készített" borokat sohasem innék.
Ettől még sokaknak jó lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában