Minerális? Normális?

2017. január 6. 11:36

Jásdi István
Vinoport
Hamar az orrára koppinthatnak annak, aki egy borban (zömmel száraz, jó savú fehérekben) minerális aromákat, ízeket vél felfedezni.

„Hamar az orrára koppinthatnak annak, aki egy borban (zömmel száraz, jó savú fehérekben) minerális aromákat, ízeket vél felfedezni. Illatokat csak szerves anyagok hordozhatnak. Azokban pedig nincsenek ásványok. Magnézium, nátrium sem. Amikor a beszélgetés ennyire tudományosba fordul, én inkább elkullogok.

A Wine Spectator 250.000 darab borleírásában állítólag 25.000-szer fordul elő az ásványos, mint jelző. Gyakrabban, mint a gyümölcsös vagy a florális. Állítólag a tesztelők sem ugyanazt értik a szó alatt. Ez derült ki, amikor a tesztelőket tesztelték.

Tény, hogy a szó Franciaországban sem korábban, mint néhány évtizeddel ezelőtt kezdett elterjedni. Valamivel azután, hogy a Chablis-ról kiderült, hogy több mint üdítő ital. Az ásványos jelzőt mai napság legtöbbször Chablis-kkal, Loire-menti fehérekkel, rajnai tételekkel kapcsolatban használják Nyugaton. Itthon somlói bazalton, mádi riolittufán vagy csopaki permi homokkövön termett borok jelzője. Leginkább chardonnay-k, rajnai rizlingek, chenin blanc-ok és igen… olaszrizlingek. Jelzőként inkább jó savú tételekre, mint régies, alkoholos borokra aggatják.

Jó, de akkor mégis mit érezhetünk, amikor az illatban krétát, tűzkövet, petrolosságot érzünk? Kutatók az élesztősejtek héjában, az illatokat felszabadító enzimek szerkezetében fedeztek fel ásványi anyagokat. Az említett szőlőfajták erjesztése során is felszabadulhatnak szerintük olyan (zömmel kén-) vegyületek, illatanyagok, amelyeket a kóstolók minerálisként azonosítanak. A zamatokban ritkán előforduló sós ízek jöhetnek magnézium- vagy nátrium-kloridból.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Illatokat csak szerves anyagok hordozhatnak"

Hogy szaglásznál egy kis klórt, levezetésként meg egy kis kén-dioxidot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában