A negyedik hely mellett két különdíjat is kaptak a magyarok a Bocuse d'Or-on

2017. január 25. 19:53
Az USA nyerte a Bocuse d'Or-t, a világ legrangosabb szakácsversenyét. A második helyen Norvégia, a harmadikon Izland végzett. Ám Magyarország is nagyszerű eredményeket ért el, a negyedik hely elnyerése mellett a Széll Tamás által vezetett csapat hozta haza a legjobb hústálért és a legjobb plakátért járó díjat is.

Az USA nyerte a Bocuse d'Or-t, legrangosabb szakácsversenyt. Ám Magyarország sem maradt elismerés nélkül. Széll Tamás és csapat a negyedik helyen végzett, miközben elnyerte a legjobb plakátért és a legjobb hústálért járó díjat is.

Az európai Bocuse d'Or után, melyet a magyar csapat nyert meg Budapesten, Lyonban rendezték meg a világverseny döntőjét. Az első helyen az USA végzett, amely azért különleges, mert a verseny harminc éves történelmében először vihette haza nem európai ország a fődíjat. Az második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Izland lett.

A két napos döntőben a versenyző csapatoknak 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a két fogást. Az első a vegán tányér, második a bresse-i csirkéből készült húsétel volt. Utóbbiban a magyar csapat bizonyult a legjobbnak.

A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat a vegán tálnak a „Gyökerek és levelek alatt” fantázianevet adta. Ebben többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika volt, míg a „Magyar téli erdő” fantázianevű húsos összeállításban a tokaji furmint és aszú, mangalica sonka és szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek szerepeltek.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nyugodt lehetsz, hogy abban sem vagy jobb nála.

A verseny inkább művészet már, nem a nagyüzemi jóllakatásról szól.
Ettől még nem jut oda olyan, aki ne művelné tökéletesen a szakmáját.

ezt viszont még sosem nyerték meg korábban

Benne van a vastag betűsben.

A szakácsverseny számomra kicsit olyan, mint egy olyan dalverseny, ahol csak a zsűri hallja az énekest te csak látod, és elképzeled, mit énekelhet. Aztán megmondják ki énekelt a legjobban. Bizarr. Ettől függetlenül gratulálok.

Szép-szép ez, versenyezzünk csak, de ne tegyünk úgy, mintha ennek az egésznek bármi köze lenne a magyar gasztronómia színvonalához. A képekből ítélve ez valamiféle "műtárgykészítés ennivalóból" verseny. Amik ott készülnek, azok soha nem fognak megjelenni a mi tányérunkon, mint étel. Vagy legfeljebb a gazdag sznobok "operabáljain" (nem az operát akarom bántani). Számomra kissé nevetséges ez a cécó, azokkal az izékkel a tálcákon.

Az igazi gasztrokultúra az egyes vidékek hagyományos, kitűnő házi alapanyagokból készülő ételeinek megismerése, és azok megújítása. Mert ez folyik évezredek óta. Szeretjük elődeink jó ételeit, s minden nemzedék alakít is rajtuk valamit.

Semmi bajom Széll Tamással és a versenyzéssel. Ha van közönség és valaki finanszírozza, tegyék. A körítéssel van bajom. Úgy tesznek, úgy teszünk, mintha ettől bármi is változna a "magyar gasztronómiában". Mintha bármi hatása lenne arra, hogy mit eszünk minden nap, vagy akár csak arra, hogy mit ehetnénk, ha akarnánk és lenne rá pénzünk és időnk.

Szerencsére sokfélék vagyunk. Én Nietzsche-t vágtam a sarokba és a szamizdatként megjelent Heller Ágnest élvezettel olvastam. Az ifjú kommunista Ágikáért és a hisztériás Ágnes nyanyóért enyhén szólva nem lelkesedem, de amit középen írt, azok gondolatgazdag olvasmányok, még ha többnyire nem is azonosulok a bennük foglaltakkal. A szellem azért többet ér, mint az étel és bizony hat. Öncélú gondolat nincs.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés