Littke néven újra lesz pécsi pezsgő

2017. február 6. 10:40
Vissza a gyökerekhez: újra lesz pécsi pezsgő, miután a pezsgőgyár tulajdonosa, a zalai borvidéken gazdálkodó Cezar Winery feltámasztja a Littke pezsgőt. A pezsgő már hónapok óta érik, hamarosan palackba kerül, írja a PécsMa hírportál.

Újra lesz pécsi pezsgő, kürtölte világgá a PécsMa hírportál. A zalai borvidéken, Nagyradán gazdálkodó Cezar borászat 2015-ben hagyott fel korábbi pezsgőinek készítésével, amelyek közül a legismertebb márkák a Fünfkirchen, Örs Vezér, a DSR, vagy a Cezar Brut voltak. A Szent István tér alatti pécs-belvárosi pincészetből az utolsó ott érlelt és palackozott pezsgőket 2014-ben szállították el a cég a Zala megyei borászatába.

„A korábbi pezsgőink gyártása már néhány éve megszűnt, de nem maradunk pezsgő nélkül. Hamarosan új pezsgőt dobunk piacra, ami a Littke nevet kapja, így tisztelegve az híres előd előtt” – mondta Császár István, a Cezar Pincészet a tulajdonosa a PécsMának. „Az új pezsgő már nyolc hónapja érik a Szent István tér alatti pincerendszerben, és hamarosan bepalackozzuk őket.”

A tulajdonos elmondta azt is a helyi lapnak, hogy az épületet látogatóközpontként hasznosítják, hamarosan elkészülnek a felújítással. Először kívülről fog megújulni az épület: az eredeti állapotot akarják visszaállítani.

A történelmi Magyarország első pezsgőgyárát 1859-ben a lengyel származású Littke Lőrinc kereskedő alapította, aki extra zamatú pezsgőkkel akarta kiszolgálni a piacot. Az 1890-es években Ferenc József császár is meglátogatja a Littke Pezsgőgyárat, ettől kezdve a pécsi ital az udvar hivatalos pezsgője lesz. Az államosítás után húsz évre teljesen megszűnt a gyártás, amit 1966-ban a Mecsekvidéki Pincegazdaság indított el újra. A privatizációt követően három svéd állampolgárhoz – köztük a legnagyobb tulajdonrésszel bíró, magyar származású Császár Istvánhoz – került a gyár és megjelent az új márka, a tulajdonosról elnevezett Cézár Pincészet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában