Benke Laci bácsi és a kádárizmus: nesze neked, magyar konyhaforradalom!

2017. február 13. 13:59

Vinkó József
Válasz.hu
Friss paradicsom helyett ketchup, lestyán helyett vegeta, banán helyett banánpor. És Laci bácsi volna az évszázad magyar szakácsa! A becsületes magyar gyomor ikonja.

Semmi bajom Benke László »négyszeres olimpiai bajnok Oskar-díjas« mesterszakáccsal, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterével. Noha »Oskar-díj« a szakmában nem létezik (főként nem k betűvel), az olimpián meg nem indulnak séfek, de felőlem úgy porítja Laci bácsi a C-vitamin-tablettát, ahogy akarja.

Legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy a sodrófával való gyötrődés helyett egyszerűbb vásárolni egy tasak aszkorbinsavport, ha már mindenáron zabkorpás C-vitamint akar az alföldi túrókrémbe keverni. Nincs kifogásom konyhafilozófiája ellen sem (»A népi hagyományokat őrzöm és gondolom újra«), tőlem építhet piskótalapokból összetákolt sült fagylaltot, kotyvaszthat »könnyed és magyaros spagettitortát«, még a »hupikék törpikék-pizza« sem zavar, bár utóbbit nehezen tudom beilleszteni a hungarikumok sorába. Egye fene! Meg a rajongótábora.

Gondom a szemlélettel van, amely szerint ez volna az igazi magyar konyha. Friss paradicsom helyett ketchup, lestyán helyett vegeta, banán helyett banánpor. És Laci bácsi volna az évszázad magyar szakácsa! A becsületes magyar gyomor ikonja. Mintha Marchal József, Rákóczi János, Dobos C. József, Gundel Károly meg sem született volna.

(...)

Sokkoló a kép, amely Norbi követőinek kommentjeiből kirajzolódik. Azt gondoltuk, hogy a kulináris igénytelenség visszaszorulóban van. De nem! A szakadék – amely a gasztrokádári hagyományokat a korszerű európai táplálkozástól elválasztja – nagyobb, mint valaha. Puff neked, Bocuse d’Or, Michelin-csillag, Gastronomika kongresszus! Nincs gasztroforradalom, nem nőtt fel új szakácsnemzedék, nincsenek minőségi alapanyagok, sem termelői piacok, nincs fenntartható gasztronómia, semmi. Csak Laci bácsi aprít, gyúr és kavar, kirántja még a rántást is, de a petrezselymet mindenképpen.

Nem árt néha kijózanodni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jelek szerint én gasztrokádárista vagyok. Szeretem a pacalt, a paprikás krumplit, a vadast, a mákos gubát vagy a csörögét is.

De lecsúszik a babgulyás, a töltött káposzta, a rántott csirke, az Újházy tyúkhúsleves vagy a keménylebbencs is.

Bocsánatát kérem Vinkó Józsefnek, ha az ízlésem retrográd volna. Vagy nem elég trendkövető.

Válaszok:
DrPepper | 2017. február 13. 16:03
Teknős | 2017. február 13. 18:55

A dolog nem ilyen egyszerű. Vannak Vinkó által nagyra tartott, ilyesmit kínáló éttermek vagy bisztó bárok (Kisbíró, Rézkakas, Búsuló juhász, Kéhli), ahol általa elismert színvonalon kínálnak velőt, vagy mákos gubát. Nyilván sok múlik a körítésen. Meg az alapanyagokon.

Ne beszélj félre! Nem a rántott csirkéval van a baj, hanem azzal, hogy vegeta, porított c-vitamin és ketchup. Ezek nem a magyar konyha.


Nem tudom miért akarjátok félreérteni! Az Újházy -tyúkhúsleves pedig trendi, a pacal nem, de ha kiegyensúlyozottan étkezel, akkor belefér.

Benke pont olyan, mint a liberálisok. Próbál népszerű lenni, de csak egy színvonaltalan kommmunista (vegeta) áruló. Jó pénzért bármit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés