Magyarország sörszagú

2017. február 14. 15:00

Gál Mária
Népszava
Hogy hogyan lett ebből összmagyar nemzeti ügy, én Isten igazából felfogni sem tudom.

„2017 februárjától jó magyar nem vásárol Heineken gyártotta sört. Miért is? Mert a Csíkszereda melletti Csíkszentsimonban egy élelmes székely vállalkozó megnyitott egy kis sörüzemet a sörmamut Heineken árnyékában. Kihasználva azt, hogy a Székelyföldön és az erdélyi magyarok körében mindenhol a Heineken gyártotta Bere Ciuc-ot nyilván mindenki csak Csíki Sörnek nevezi, termékét Igazi Csíki Sörnek nevezte el. Vagyis nem kellett magát marketingmunkával fárasztania, pénzt ölnie a reklámba, hiszen megtette azt korábban a Heineken: Romániában mindenki tudja, hogy a csíki az egyik legjobb sör. Ha egyszerűen Székely Sör, Csaba királyfi Söre, vagy más divatos székely-nemzeti nevet adott volna sörének, egy középkategóriás söröcske lenne. Így viszont nemzeti szimbólummá vált, lehetőséget teremtve az újabb harcra a gonosz multik és románok ellen.

De nem is ez a reklámköltség megspórolási szándék volt a legnagyobb baj az új sörrel, hanem az, hogy célzottan a Heineken termékével szemben határozta meg magát, amikor nevébe illesztette az »igazit«. Kétségtelen, hogy valami csakis a hamissal, a nem igazival szemben lehet igazi. Hogy a Heineken gyártotta sör miért nem igazi csíki, amikor Csíkban, csíki vízből és malátából, csíki székely emberek munkája révén, csíki székely vezetők irányítása alatt készül, azt nem tudni. Tény, hogy címkéjéről hiányzik a székely zászló és a rovásírás, nem írják rajta, hogy góbé termék….

De hogy hogyan lett ebből összmagyar nemzeti ügy, én Isten igazából felfogni sem tudom. Azt sem tudom, hogy akkor most a román bíróság a magyarellenes vagy a Heineken? Hogy juthattunk odáig, hogy Magyarország kormányának oszlopos tagja egy furfangos székely balul elsült üzleti húzása miatt nemzeti problémává tegye a kérdést, és Európa legnagyobb sörgyártóját, a Magyarországon és a Székelyföldön egyaránt munkahelyeket teremtő holland céget magyarellenességgel vádoljon meg, miközben pontosan tudja, hogy nem igaz, amit állít? Elvégre nem a gyártást, nem azt tiltották be, hogy »magyar« terméket állítson elő a székely vállalkozó, csupán azt, hogy ezen a néven tegye azt.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazi összmagyar nemzeti ügy csak a Tesco meg az Auchan (és a többi hasonló) vasárnapi nyitvatartása lehet.

A Népszavában legalábbis.

Kötvény bűz, sörszag. Nem dolgoznék a népszvánál.

Olvastam pár blogbejegyzést az üggyel kapcsolatban, amik leleplezőnek szánt írások voltak, de a közös jellemzőjük nagyjából ez volt:

1. Úristen de mindenki milyen hülyemagyar, mert nem is tiltották be a sört, csak a név használatát. Oké, lapozzunk.

2. Olyat, hogy tessék, itt az ítélet, hülye aki nem érti. Én csak román szöveget találtam, azt jól nem olvastam el.

3. Egyszer a tulaj nyilatkozott valami olyat valahol, hogy kézművessör gyártás rajtuk kívül nincs is a környéken, ami hülyeség, de a tárgyhoz nincs köze.

4. Végül ilyen-olyan kifogások, hogy XY-nak nem is ízlett, meg különben is drága, aminek megint semmi köze a névbitorlás-kérdéskörhöz.

A konklúzió meg ugye mi más is lehetett volna, hogy a hülyemagyarokat megint jól beszopatták, mert csak nemzetieskedve hőbörögnek, ahelyett hogy ezeket a cáfolhatatlan valamiket tudomásul véve nemhőbörögnének.

Nem volt túl meggyőző.

"Hogy a Heineken gyártotta sör miért nem igazi csíki"

Mert nem az a neve, hogy Csíki, hanem az, hogy Ciuc. Ha lenne egy másik Csíki nevű sör is, akkor értelmes lenne ez az érvelés, de nincs. Az uniós határozat is ezen az állásponton volt.

Lehet hogy az rossz? :) Gondolj a Népszaga Marira és nézdd ezt meg , hátha nevetsz egyet:

https://www.speidels-braumeist..

Ha a nyitva tartás nem nemzeti ügy, miért volt olyan fontos a kérdésben a népszavazás kiírása. Máig nem értem.

Nyilván azért magyar a Csíki Sör, mert kínai neve van, egy portugál városban gyártják és ausztrálok dolgoznak a cégnél. Egyéb hülye kérdésed?

Drága Hölgyem!
Ami jó, annak nem kell reklám.
Részemről sem azt az élelmiszert, sem azt italt, sem azt a gyógyszert nem kérem, amiről a reklámok szólnak.
Nekem elég lenne három csatorna a Tv-ben, két adó a rádió hullámhosszán, ha az igazat, csakis az igazat közvetítené. Ezért hajlandó is lennék többet fizetni, mint a száz valahány csatornáért, amiből jó, ha hármat nézek.
Hiszek a valódi penicillin "erejében" és a fűben-fában orvosságban. Orvoshoz akkor megyek, ha a jogosítványomat kell hosszabbítani.
Ja! És hiszek az emberi szeretetben.
Utálom azt a reklámot, ahol felnőtt "gyerek+ ugrál a gitárjával , ha az anyja beteg, mert akkor eluralkodik a káosz.
Ja, ha édesanyám komolyan beteg, akkor mellette vagyok!
Na, ennyit erről!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés