A világ legdrágább borai

2017. március 1. 21:47

Törő Anna
Vivino
Összegyűjtöttük a jelenleg a világon fellelhető legdrágább borokat. Mert ha már álmodozunk, álmodjunk nagyot! És kerestünk hozzájuk megfizethető alternatívákat is.

Törő Anna cikke. A poszt eredetileg a Vivinón jelent meg.

*

Hogy ihletet adjunk minden extrém borfogyasztónak, felkutattuk a Vivino-adatbázist, és összegyűjtöttük a jelenleg a világon fellelhető legdrágább borokat. Mert ha már álmodozunk, álmodjunk nagyot! Azoknak, akik megtehetik, a borok megvásárolhatóak a Vivinón. Mindenki másnak pedig, akik a Champagne-t szeretik, de a pénztárcájuk inkább a sör árához van szabva, kerestünk helyettük megfizethető alternatívákat. Egészségetekre!

A 10 legdrágább bor


Megfizethető alternatívák

Mount Difficulty Bannockburn Pinot Noir 2014 ($42)

Az új-zélandi Central Otago régió a burgundiai utat követi. Egyedi, dűlőszelektált boraik minősége nagy megerősítést kaptak, miután Aubert de Villaine, a Domaine de la Romanée-Conti társtulajdonosa meglátogatta a birtokot és megkóstolta a borokat 2014-ben.

Bergström Le Pre Du Col Vineyard Pinot Noir 2013 ($65)

Ez az elegáns, óvilági stílusú pinot noir egy oregoni biodinamikus borászatból származik. Oregon, hasonlóan Burgundiához a 45. szélességi fokon helyezkedik el, így a két borvidék klímája is hasonlít egymásra.

Bachey-Legros Clos Rousseau Vieilles Vigne Santenay 1er Cru 2013 ($39)

Ez a bor igazi burgundi-élményt nyújt a kiváló minőség és megfizethetőség tökéletes kombinációja mellett.

Bodegas Avancia Mencia ($36)

Spanyolország pinot noirja - mondta erről a fajtáról a Drinks Business magazin. A Mencia otthona az északi Bierzo tartomány. Ha valami újra vágysz, biztosan meg fogod találni ebben az elegáns, termőhelyet is közvetítő borban - próbáld ki!

Chat Sauvage Rheingau Pinot Noir 2013 ($32)

Burgundi stílusú pinot noir Rheingauból, Németországból. A borászat rendkívül meredek dűlői, a környezettudatos művelés és válogatott kézi szüret garantálja a minőséget, amely képes felnőni Burgundia hírnevéhez.

Miért kerülnek ennyibe?

Attól eltekintve, hogy egy középkategórias autót vehetnénk egy-egy palack árából, mi a közös a felsorolt borokban?

A lista minden bora francia, kilenc bor a tízből burgundiai, nyolc pedig a legendás Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti borászatnak különböző évjárataiból kerül ki - a borászat 1232 óta foglalkozik borkészítéssel, így ezekben az árakban az évszázadok tapasztalata is benne van. A lista élén egyetlen bor képviseli Bordeaux-t - Saint-Émilionból a Château Cheval Blanc a híres  Premier Grand Cru Classé, amely a UNESCO világörökség része. Nem meglepő, hogy ezek a borok az árakkal arányosan magas pontszámot is értek el a Vivino-n. Nagy álom válna valóra, ha felbonthatnánk egy palackot ezek közül, és átélhetnénk a kiváltságosoknak járó élményt.

Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy egyik bornak sincs legmagasabb, vagyis kereken 5 pontja. Vajon az ilyen nagy presztízsű borok esetében is közrejátszik a személyes preferencia? Ahelyett, hogy ezen elmélkedünk, nézzük meg inkább közelebbről a tényeket: miért ezek a borok kerültek fel a világ legdrágábban eladott borainak a listájára?

Ritkaság-faktor: a klasszikus egyenlet a kereslet és kínálat között

Az említett borok extrémen limitált palackszáma miatt egyértelmű az ár-érték emelkedés. A Grand Cru Burgundi borok általánosan is híresek a limitált mennyiségekről,  így a Domaine de la Romanée-Conti csekély, 1,81 hektáros területe sem kivétel ez alól.

Terroir: termőhely és időjárás együttállása

A terroir kifejezés jelentése gyakran vitatott kérdés, de induljunk ki Jancis Robinson - The Oxford Companion to Wine definiciójából: Terroir— much-discussed term for the total natural environment of any viticultural site. Vagyis: a terroir sokat vitatott kifejezés, amely egy szőlőterület teljes természetes élőkörnyezetét jelöli.

Következetesség, tapasztalat

A Romanée-Conti-n termő pinot noir klónjának a szaporítását emeli ki Serena Sutcliffe - a Sotheby's international bor részlegének az elnöke - ezt nevezi meg kulcsaként annak a megmagyarázhatatlan és finom különbségnek, ami kiemeli a Romanée-Conti borait a szomszédjai közül.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erjesztett... Szőlőlé...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés