Lázárék javaslata szerint akár börtönt is kaphat a Heineken forgalmazója

2017. március 13. 21:48
A Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a KDNP elnökének éppen most jutott eszébe, hogy szigorítsa az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használata esetén kiszabható büntetést: az eddigi elzárás helyett akár két év börtön is kiszabható lenne a javaslatuk szerint.

Lázár János és Semjén Zsolt törvényjavaslata szerint tilos lenne „Magyarországon horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából felhasználni, megjeleníteni vagy önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesíteni”.

A fogyasztóvédelmi törvényt ennek megfelelően úgy módosítanák, hogy akár 2 milliárd forintig terjedő pénzbírság is kiszabható volna a törvénysértésért.

Módosítanák a Btk.-t is, még pedig úgy, hogy a törvénysértésért akár két év börtön is járhatna a mostani elzárás helyett. 

A javaslat szerint a kormány egyedi határozattal teljes vagy részleges felmentést adhat tiltás alól, „ha a kérelmező bizonyítja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához olyan különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik, amely az önkényuralmi jelkép által érintett társadalmi csoport érzékenységét nem sérti, továbbá a jelkép használatától való tartózkodás súlyos és aránytalan érdeksérelmet jelent a számára”. Ugyanakkor leszögezik, hogy „önmagában az a tény, hogy a kérelmező önkényuralmi jelképet tartalmazó védjegy jogosultja, nem minősül sem különös méltánylást érdemlő magánérdeknek, valamint – külön indokolás nélkül – nem jogosít az aránytalan érdeksérelemre történ ő hivatkozásra sem”.

A védjegytörvény módosításának hiányában azonban a javaslat értelmezhetetlen, mivel a védjegyeket határozott időre adják ki.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz átvette a "bosszú népe' szerepet. Tele van velük is a tököm.

Rám többé ne számítsatok.

A Heinekent a világ vagy 190 országában forgalmazzák és a vörös csillag már a kommunisták előtt rajta volt állítólag a címkéjükön. Legfeljebb nem hozzák a vezető márkájukat ide, majd növelik a "Soproni" termelését, az is az ővék. Igazából nem érünk el sokat. Egyébként a "Csiki Sör" is félig holland tulajdonban van, lehet, hogy az otthoni konkurens orrát akarták megfricskázni.

"Már réges rég be kellett volna tiltani a Heinekent."


Betiltani? Ki tudja? Lehet, hamarabb fog kártérítést kapni a cég a hirneve csorbításáért, hírneves csillagjuk gyalázásáért.

"Horogkeresztes sörrel mindezt lehetetlen lenne elérni."

Dehogynem. Vannak EU-s országok, ahol a horogkesztek mellet államünnepeket tartanak. Pld Lettországban a függetlenségi napon.

Íme:
http://www.la.lv/wp-content/up..

Nem kell olyan nemzetközi intézményeknek a tagjának lenni, amelyek a kommunizmust és annak jelképeit védik bármilyen formában.
Ráadásul a nemzeti szocializmus jelképét tiltják ugyanezek a szervezetek.
Ez nem koherens, nem jogos hozzáállás.


Lehet, értem mit akarsz mondani.

A kommunizmus sok embert halálát okozta és sokat meg is ölt, stb. Az ok a politikai vagy ideológiai ellenfél megfélelmítése, elpusztítása stb., és persze az osztályharc. Ebben viszont semmi új az emberi társadalmak történelmében nem volt. Volt ilyen már az ókori római birodalomtól (kezdetben a keresztények üldözése, vagy még korábban más dolgok is) kezdve az angliai Oliver Cromwell a francia Jakobinus terror, egészen Leninig és Sztálinig. Semmi új a nap alatt. Európai szokványosság évszázadokon keresztül. Csak a mérték volt sokkal nagyobb. Vörös terror, fehér terror, egyik is, másik is ellenség (ideológiai) ellen irányult.

A nemzeti szocializmus viszont új szokatlan elemet hozott be. Az pedig az, hogy nem ellenfeleket, osztály- vagy más ellenségeket ölt és gyilkolt, hanem az áriák élet-térnyerése érdekében. Irtotta a zsidókat, szlávokat, nem azért, mert ellenségek, elenfelek lettek volna, hanem mert alacsonyabbrendűek. Lehet tévedek, de talán e új elem miatt egy kissé másabb a megítélés. Túlságosan nem értek az ilyesmihez, csak valahogy így gondolom.

„…a Heineken-féle vörös csillagnak semmi köze sincs az 1917-es oroszországi bolsevik forradalomhoz, sem pedig a kommunista eszméhez. Az 1863-ban alapított patinás cég az 1889-es párizsi világkiállításon mutatta be legújabb, dr. H. Elion, Pasteur tanítványa által kifejlesztett „A” élesztővel erjesztett sörét, ami különleges íze miatt el is nyerte a világkiállítás nagydíját.

Az 1889 után palackozott sörök címkéjén nem csak az elnyert rangos díj, hanem már a híres vörös csillag is rajta volt. A piros csillagot a középkori szimbolikából vették át. A csillag négy sarka a vizet, a földet, a levegőt és a tüzet szimbolizálja, az ötödik pedig a mágikus erőt, ami itt konkrétan a főzet különlegességére, egyediségére utal.

(Az „A” élesztő összetevői máig szigorú gyártási titkot képeznek.) A patinás sör címkéjén tehát már azt megelőzően ott virított a vörös csillag, hogy mint a kommunista eszmeiség szimbóluma Trockijnak, vagy bárki másnak eszébe jutott volna. „
http://www.origo.hu/tudomany/t..

Nyilas kereszt vagy horogkereszt, esetleg szvasztika?
Ugyanis nem mindegy.
A horogteszt, vagy ha úgy tetszik szvasztika színfolt előtt volt, mint Hitler, vagy Szálasi politikai uralma. Így azt mondhatjuk, hogy a politika kisajátította egy meglévő szimbólumot és más jelentéstartalmat rakott mögé. A Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik Habsburg Mária magyar királyné (1505–1558) 16. századi ruháját, melynek ingét a ráncolásnál szintén szvasztikával díszítették. Akkor Habsburg Mária is náci?

Ilyen a sávos zászló is. Ez igaz a vörös színre, a vörös zászlóra is.

A vörös csillag megjelenik Kalifornia zászlajában, melyet már 1836-ban használták a kaliforniai függetlenség jelképeként, ekkor még a szó mai értelmében vett kommunizmus nem is létezett.
Akkor most Kalifornia kommunista állam?

Mindezek arra világítanak rá; nem mindegy, hogy egy meglévő szimbólumot milyen formában és milyen célra használnak, milyen jelentéstartalmat társítanak hozzá.

A válaszomból két link lemaradt.
Az egyik: https://m.nyest.hu/hirek/a-vor..
A másikat pedig megtalálod, ha a keresőbe beírod: horogkereszt

Azon viszont elegánsan átsiklottál, hogy a Heineken vörös csillaga viszont pontosan AZ a vörös csillag. Ugyanis a munkások söreként tört be a piacra, és ezt kihangsúlyozandó a munkásmozgalmak jelképét tették rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés