Ezt tudja 2017-ben a neszmélyi borvidék

2017. március 16. 17:04
Tudta-e, hogy nem csak a Hilltop létezik a neszmélyi borvidéken? Összefoglaltuk mit érdemes tudni a neszmélyi borvidékről. Termőhely, felújítandó pezsgőgyár, kis családi pincék, egyelőre túlkénezett fehérborok.

A tóvároskerti Esterházy pezsgőgyárban tartották meg a neszmélyi borvidék első közös kóstolóját Tavaszi Kvaterka néven. A rendezvényből hagyományt szeretnének teremteni. A kóstoló alkalmából húsz borászat százféle borát kóstoltuk végig március 10-én.

Mi az a neszmélyi borvidék?

Közel a fővároshoz, a Dunántúl északi részén, a Kisalföld és a Duna között terül el a neszmélyi borvidék. A Bakony északi, a Vértes- és Gerecse nyugati nyúlványain helyezkednek el az ültetvények, míg Kesztölc egyetlen különc településként a Pilis lábainál fekszik. A borvidék teljese termőterülete 1400 hektár. 

A meghatározó időjárás mérsékelten nedves-hűvös, ami kedvez az itt készülő bor savasságának és az évi átlagos 1800-2000 óra napsütés is a megfelelő határokon belül van. A Kisalföld felől érkező meleg levegő-áramlatok kedvezően befolyásolják a szőlő ízanyagait. A talaja löszön kialakult barna erdőtalaj, ez adja az itteni boroknak közepes extrakttartalmát és gazdag savát.

A helyszínről

Az Esterházy Pezsgőgyár épületét 1770-es években építették meg, mivel a kastélyukban már nem volt elég hely, ezért itt húzták fel az ötszáz négyzetméteres tíz boltívből álló bálteremet, ahol a neszmélyi kóstolót is tartották. A pezsgőgyár stílusa klasszicizáló késő-barokk. 1905-ig bortárolásra használták az alatta húzódó 1500 négyzetméteres pincerendszert, és ebben az évben kezdték meg a helyszínen a pezsgőgyártást is, tradicionálisan francia módszerekkel. Az épület jelenlegi, felújítandó állapotán még pont átjön az egykori elegancia.

A borászatokról

Az első Tavaszki Kvaterkán a kisebb családi pincék voltak többségben, a nagyobbak közül a Szöllősi Pincészet és a Hilltop/Kamocsay Ákos Prémium volt jelen. Majdnem az összes borász ott volt a helyszínen. A borvidéken a legmeghatározóbb borászat, hiszen a neszmélyi termőterület negyven százalékát birtokolják és dolgozzák fel.

A legtöbb pince kis területen gazdálkodik és javarészt helyben adják el a borokat. Több tétel csak speciálisan a kóstoló kedvéért lett lepalackozva, így nem meglepő, hogy Budapesten nem sok neszmélyi pince borait lehet kapni. A kis területek miatt sok borászat felvásárolt szőlőből is készít bort, főleg rozé- és vörösborkészítéshez.

Borok és szőlőfajták

Fehérboros borvidék, ám egyre több kékszőlőt telepítenek, főleg rozé készítéséhez. Nagyon kevés cuvée-vel találkoztunk, itt inkább a fajtaborok a jellemzőek. Jó kezdeményezés, hogy először tanuljunk meg jó fajtaborokat készíteni, utána térjünk rá a házasításokra. Pezsgővel sajnos nem találkoztunk, pedig a borvidék alkalmas lenne a savas alapbor elkészítéséhez. Sajnos több borhoz túl sok ként adtak hozzá. Többször éreztük, hogy a kesernyésség alatt jó bor rejtőzik, ám így nehéz volt élvezni.

Kiemelten termesztett szőlőfajták a chardonnay, a cserszegi fűszeres, az ezerjó, a királyleányka, a muskotályos fajták, az olaszrizling, a szürkebarát és a tramini. A kékszőlőkből pedig kékfrankossal, cabernet sauvignonnal és merlot-val találkoztunk.

A jövő

A hagyományteremtő céllal rendezett Tavaszi Kvaterkát idéntől minden évben meg szeretnék tartani, egyre több budapestit lecsalogatva a helyszínre. A fővárostól vonattal egy órányira van csak a helyszín. A helyi borászok kiemelték, hogy még tanuló fázisban vannak, de évről-évre egyre több ezüst- és aranyérmet nyernek különböző borversenyen. Jövőre megpróbálnak pezsgőt is hozni az eseményre.

A Mandiner tizenegy kedvenc neszmélyi boráról itt írtunk.

A fotó forrása a Hilltop honlapja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában