Neszmély tizenegy csillaga

2017. március 16. 14:40
Végigkóstoltuk a Neszmélyi borvidék első közös kóstolójának mind a száz borát, hogy kiválogassuk tizenegy kedvencünket. Rózsaszín szürkebarát, aranyszínű dűlős chardonnay, zöldveltelini-trilógia, valamint kevésbé ismert borászatok nagy meglepetést okozó borai.

Általánosságban jó borokat kóstoltunk a Tatán megrendezett Tavaszi Kvaterka nevezetű eseményen március 10-én. Elég nagy szórás volt a borok ízében és stílusában, de összességében véve savas, kellemes illat-és színanyagú borokat kóstoltunk.

Íme, itt az általunk legjobbnak vélt tizenegy bor.

Fülöp Pince 2016-os szürkebarát. Kékesszínű bogyójú a szürkebarát, a borász fogta magát és rajta hagyta, emiatt rózsaszínes árnyalatot kapott a bor, valamint plusz zamatgazdagságot. Ha fel akarsz vágni egy kóstoló folyamán egy különleges és jó borral, szerezz belőle egyet. Nem is drága mulatság 1600 forintos árával.

Turay Pincészet 2016-os olaszrizling. Mint azt a készítőjétől, Turay Istvántól a tatai pezsgőgyárban megtudtuk, a bor a neszmélyi olaszrizling-versenyen a második helyezést érte el. Komolyabb, összetettebb, nehéz témákhoz illő beszélgetős bor.

Stróbl Borház 2016-os olaszrizling és 2015-ös kadarka. Old school, rusztikus, fahordós, tiszta ízű borok. Egyszerű a jellemzésük: tankönyvi példái a kadarkának és az olaszrizlingnek. 

Horváth Családi Pince 2012-es zenit. Két éven át light pörkölésű magyar tölgyhordóban érlelték, aztán egy évre acéltartályba került és azóta a palackban tisztul. Könnyű, selymes, hosszú lecsengésű és jóivású bor.

Kősziklás Borászat 2016-os királyleányka. Emmer Szabolcs, a társtulajdonos szerint a fajta a magyar sauvignon blanc. Könnyed, reduktív tavaszi szellő, ami kellemesen borzolja fel a nyelvünket. Olyan, amilyennek lennie kell a jó királyleánykának.

Kősziklás Borászat 2016-os syrah rosé. Aki nem szereti a Dúzsi-stílust, annak ez a tökéletes alternatíva. Gyümölcsös, mégis már-már vörösboros, és mégsem siller.

Kamocsay Ákos (Hilltop) Superior chardonnay, a Páskum-dűlőről, 2013-ból. Arany címkéjéről már messziről felismerni. A chardonnay fajtajellegét és a Neszmélyi borvidék savas, intenzív illat-és ízanyagát gyönyörűen ötvöző dűlőszelektált bor.

Szivek Pince 2015-os zöldveltelini trilógia. A három bornak a lényege, hogy máskor szüretelték és máshogy dolgozták fel őket, de ugyanarról az ültetvényről származnak. Olyan, akár az egyetemi évek. Az első év könnyű, a középső már kicsit nehezebb és a vége a legkomolyabb. A borász, Szivek Péter szerint az első a csajozós, a második a szakmai, a harmadik pedig a világmegváltó filozófiai viták bora.

És hogy mi volt ez az egész rendezvény? Itt elolvashatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában