A szőlőmunka volt a beavatás

2017. március 18. 10:18

Szepsy István
Borászportál
A befektetőknek az a mániája, hogy mindenhol növelni kell a bortermelést, ezáltal elég nagy kárt okoztak maguknak is az anyaországban, de el kell fogadjuk, mert ha nem ők, akkor más fejlesztett volna. Interjú.

Mit szól Kína robbanásszerű borászati fejlődéséhez?

Majd lelassul. Nem Kína fejlődik, hanem az európai és amerikai befektetők fejlesztik Kínát, mint ahogyan létrehozták Chilét, Argentínát és az amerikai borgazdaságot is. A befektetőknek az a mániája, hogy mindenhol növelni kell a bortermelést, ezáltal elég nagy kárt okoztak maguknak is az anyaországban, de el kell fogadjuk, mert ha nem ők, akkor más fejlesztett volna.

Magyarországot hogyan érintheti majd a globális felmelegedés?

Az már látszik, hogy az évek jórészében, amikor szárazabb az évjárat, olyankor a savak lágyulnak. Ez főleg a fehérboroknál probléma. A furmint késő érésű fajta és bár magasabb savtartalmú, ezt a fajtát is érinti a felmelegedés, mert előre kell hozni a szüretét. Már volt olyan, hogy nem vettem elég komolyan, s emiatt magasabb alkoholtartalmú boraink születtek, alacsonyabb savtartalommal - ezek komplexitása nagyon szép volt, de mégsem voltak olyan jó ivásúak.

Ma már ilyen nem fordulhat elő, mert végre eldöntöttük, hogy sok szüreti időpontból próbáljuk meg összeállítani a borainkat. Az aszúnál is gondot jelent, mert a kisebb hozam, amivel dolgozunk és a túlérésből fejlődő aszúszem is lágyul sav szempontjából, viszont a komplexitása félelmetes. Az aszúnál az ásványok is egyensúlyosak, nemcsak a sav.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés