Lázár: Nemzeti érdek a „lex Heineken”

2017. március 21. 23:13
Lázár János minden képviselőt megnyerne a nemzeti érdekek védelmére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a „lex Heineken” kapcsán beszélt egy keddi lakossági fórum előtt, Nagylakon.

„Azon dolgozunk, hogy megnyerjünk minden parlamenti képviselőt, hogy közösen védjük meg a nemzeti érdeket” – fogalmazott Lázár János. A miniszter leszögezte, meg kell védeni a politikai véleménynyilvánítás jogát, ugyanakkor az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát korlátoznák az emberi méltóság védelme érdekében. Hozzátette: a törvényjavaslat beterjesztői ehhez próbálnak támogatókat szerezni a parlamenti patkó minden oldaláról.

Lázár János kifejtette, a törvényjavaslat beterjesztésének kettős oka volt. Egyfelől szeretnék megvédeni azok emberi méltóságát, akiknek a személyes érzéseit kifejezetten sérti bármelyik önkényuralmi jelkép használata, legyen szó a nemzeti szocialista vagy a kommunista diktatúra jelképéről.

Nemzeti érdek az Igazi Csíki Sör

Ugyanakkor úgy fogalmazott, nem akarja véka alá rejteni a másik okot sem: a magyar nemzeti érdeket az utóbbi időszakban súlyos sérelem érte Székelyföldön, egy multinacionális vállalat egy hozzá képest törpe magyar céget lehetetlenített el. A törvényjavaslat benyújtóinak az az álláspontja, hogy magyar érdek nem sérülhet következmények nélkül – mondta.

A miniszter kijelentette, hogy szeretnék minden eszközzel megvédeni a magyar érdeket. Ezek közé tartozik az is, nem engedhetik, hogy egy magyar sörgyárat „lenyomjon” egy nemzetközi multi. Lázár János utalt arra, hogy Nyugat-Európában a nemzeti szocialista jelképet tiltották be a második világháború után, az 1990-es fordulatot követően pedig a Szovjetunió jelképeit próbálták betiltani. Magyarországon 2000-ben született meg az önkényuralmi jelképek használatáról szóló törvény, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság döntését követően felülvizsgáltak.

Vörös csillag, fehér csillag

A politikus hangsúlyozta, nem a politikai véleménynyilvánítást kívánják korlátozni, hanem az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát. Erre már volt példa, az Európai Bíróság 2011-es ítéletében egy angol cégnek megtiltotta, hogy a Szovjetunió szimbólumait szerepeltesse egy parfümön, mert az például a Magyarországon vagy Lettországban élők emberi méltóságát sértené.

A Heineken-csoport 1951 és a '90-es évek között nem használta a vörös csillagot, mondván az a Szovjetunió jelképe, és a sörén fehér csillag volt évtizedeken keresztül. Így tulajdonképpen a cég gyakorlatából szeretnénk törvényt csinálni Magyarországon – fűzte hozzá a miniszter.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

csikinek tudjátok a nemzetközi tulajdon jogát?
vagy az nem számít? jobboldali beszél a piaci dolgokról, akkor miylen jobboldali az?

Öntsünk tiszta sört a pohárba!

A Heineken és a Lixid Project Kft közötti vita alapja nem a minőség, hanem a márkanév, amelyet mindketten levédettek. A Heineken állítása szerint – a román bíróság ítélete szerint is – a két márkanév összekeverhető.
A Heineken által gyártott sör neve a címkén románul van megjelenítve; Ciuc premium (Csíki prémium) és a fogyasztók Csiki sörként kérik.
Lixid Project Kft által gyártott sör neve a címkén magyarul van megjelenítve; Igazi Csíki Sör márkanévvel.

A kérdés, hogy a két név mennyiben azonos, vagy egyáltalán nem azonos, esetleg csak a Csiki szó alkalmazása azonos.

Vörös csillag téma.

Az ötágú vörös csillag szimbólum és többféle jelentéstartalma ismert. Többek között vörös csillag található Kalifornia zászlajában, ahol a függetlenséget jelképezi. Ugyancsak ötágú vörös csillag található Új-Zéland zászlajában és címerében.

A kérdés; Kimondható e általánosságban, hogy a vörös csillag a diktatúrát, az elnyomást, a kommunizmust jelképezi?

A két téma így állítható egymással párhuzamban. Vagyis, ha a Lixid Project Kft nem használhatja a Csiki nevet, akkor a Heineken sem használhatja a vörös csillagot. Ha viszont a Heineken használhatja a vörös csillagot, akkor a Lixid Project Kft-nek sem tiltható meg a Csiki név használata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés