Beperelték a Heinekent a vörös csillag miatt

2017. március 24. 15:00
Hirtelen zavarni kezdte a Heineken vörös csillagos logója a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetét, ami ezért a Szabadságvédő Alapítvány támogatásával be is perelte a sörvállalatot.

Beperelte a Heinekent a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) a Szabadságvédő Alapítvány (Szava) jogvédő támogatásával a Fővárosi Törvényszéken pénteken, mert álláspontjuk szerint sérti az áldozatokat a sörgyártó termékein található vörös csillag. Keszegné Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke és Pálfalvi Milán, a Szava elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: meggyőződésük, hogy a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelkép akkor is, ha terméken jelenítik meg, és használata sérti a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét, nem méltó a magyar nemzethez. Ezért azt kívánják elérni, hogy tiltsák el a Heinekent a vörös csillag használatától.

Megjegyezték, hogy az Európai Unió törvényszéke egyszer már megtagadta a sarlót és kalapácsot, valamint vörös csillagot tartalmazó szovjet címer lajstromozását védjegyként, elejét véve annak, hogy kereskedelmi célú hasznosítását levédhessék. A magyar közrendbe ütközőnek találták az önkényuralmi jelképek védjegyként történő használatát, külön kiemelve, hogy Magyarországon az érintett közösség jelentős része megtapasztalta az egykori Szovjetunió meghatározó befolyásának időszakát.

Az alaptörvény értelmében az 1990-ben tartott első szabad választások révén a nemzet akaratából létrehozott, a jog uralmán alapuló állami berendezkedés és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlen – írták. Hozzátették: a több mint négy évtizedig tartó diktatúra működtetői a magyar nemzet tagjai ellen bűncselekmények sorozatát követték el, amelyek családok százezreit nyomorították meg. A kommunista diktatúra a magyar nemzet egészét érintő, kiheverhetetlen traumát okozott – összegeztek.

A kommunista önkényuralmi rendszer legfőbb jelképe az ötágú vörös csillag volt, amely mind a mindenkori állampárt, mind a Magyar Népköztársaság címerében szerepelt. Ezenfelül a vörös csillagot tartalmazta az 1956-os forradalom vérbe fojtása után létrehozott pártállami erőszakszervezet, a Munkásőrség, valamint a kommunista ifjúsági szövetség címere. A Heineken az általa értékesített Heineken típusú söröket jól látható ötágú vörös csillagot tartalmazó címkével hozza forgalomba. Ez a külső szemlélő számára teljesen megegyezik a magyarországi kommunista önkényuralom által a fentiekben leírtak szerint használt szimbólummal - hangsúlyozták. Úgy vélekedtek, hogy a Heineken magatartása sérti a polgári törvénykönyvet, amelynek értelmében mindenki köteles tiszteletben tartani az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat.

A jogvédelmet a Szava látja el, amelynek elnöke a közleményben arra kért mindenkit, aki egyetért a keresettel: csatlakozzon hozzájuk a polgári peres eljárásban, hogy minél többen kifejezzék, az üzletek polcain sincs helye önkényuralmi jelképnek.

(MTI)

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért van deja' vu érzésem?

ha elutasítják, holnap vihetem a horogkeresztes zászlót?

nem vinném, csak úgy elméleti dolog.

lukács györgynek nem politikusként , hanem szar marxistaként van szobra meg utcaneve, hóman bálintnak jó történészként nincs szobra, mert politikus volt, akinek a politikai nézetei nem tetszenek a libsiknek.

még csak annyit, hogy hóman a vörös csillag mártírja, de lukács nem mártírja a horogkeresztnek.

ezt úgy a tobzódóknak, itteni trolloknak írom.

mindenesetre a szent istván parkban pezsgő bontok, amikor leszedik a tróger gyilkos lőwinger szobrát.

Miért kell mindent túllihegni? Ez csak arra jó, hogy az ember megsajnálja szegény multit.

Miért volt annak idején félelemkeltő egy turul szobor Budapesten, vagy miért volt probléma az, ha Árpád sávos zászlók voltak egy rendezvényen?

Miért nem lehetnek az egykori elhurcoltak, a Gulágot megjártak éppen olyan érzékenyek a vörös csillagra, mint a nácizmus áldozatai a náci jelképekre, vagy akár a német megszállásra emlékeztető Szabadság téri emlékműre.

Csak úgy elvi síkon kérdezem.

Sokakat zavar a Szabadság téri szovjet emlékmű, csak hát ezt az emlékművet államközi szerződés tartja a helyén. Bécsben is van ilyen emlékmű, az 1995-ös osztrák államszerződés alapján.

https://www.kozterkep.hu/~/8984/Szovjet_gyozelmi_emlekmu_Becs_1945.html

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2017. március 24. 16:54

Elírtam a dátumot, természetesen az 1955-ös államszerződésről van szó.

Tudod, ebben nem az az érdekes, hogy miért most zavarja őket, hanem az, hogy a náci jelképek elítélése az alapnak számít, a vörös csillagot viszont rögtön megvédik, mert azt tulajdonképpen csak puszta diákcsínyek jelképének állítják be. Hiszen használói a rendszerváltás után a művelt nyugat leghűségesebb szövetségesei lettek.

Elvi síkon vetettem fel, pusztán az érdekesség kedvéért, és úgy tűnik, jól látom a helyzetet. Elcsépelt fogalom, de itt most megáll: Kettős mérce.

Na látod, te is mentegeted a vörös csillagot. Pedig sokaknak van miért annyira utálni, mint másoknak a náci és nyilas jelképeket.

Megint a kettős mérce.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés