Páros lábbal szállt bele a kölniek büszkeségébe az AfD

2017. április 1. 12:52
Kirobbant a német sörháború is: a német jobboldali populisták nagyon a szívükre vették, hogy a kölni kocsmárosok tiltakozó akciót hirdettek a párt közelgő kongresszusa ellen Nincs Kölsch náciknak! címmel. Az AfD ezért közölte, amúgy sem szívesen fogyasztják a kölni sört, maradnak inkább a rendesnél.

Több mint százötven vendéglátós fogott össze Kölnben, hogy tevékenyen tiltakozzon a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt közelgő kongresszusa ellen, amit történetesen a Rajna-parti nagyvárosban rendez a hónapok óta csökkenő támogatottságú bevándorlásellenes párt április végén. A kölni kocsmárosok elhatározták: mostantól csak „Náciknak nincs Kölsch” feliratú söralátéteket használnak, így tiltakozva az AfD szerintük rasszista politikája ellen. Kezdésként kétszázezer alátétet rendeltek, de mint azt egy helyi napilapnak a kezdeményezés egyik alapítója meséli: naponta jelentkeznek náluk újabb és újabb vendéglátósok csatlakozási szándékukkal.

Kein Kölsch für Nazis

A Kölsch mint sörtípus a nyugatnémet nagyváros büszkesége, jellegzetes kétdecis poharakban szolgálják fel a kölni kocsmákban. Itthon a Monyo sörfőzde karolta fel, olyannyira, hogy blogjukon külön fel is dolgozták a Kölsch történetét. Mint írják:

A Kölsch, a Köln és annak környékén lévő sörfőzdék által, ma is főzött felsőerjesztésű sör, egyike a kevés, napjainkban is létező német ale-nek. Az egyik legvilágosabb német sör, ami tulajdonképpen az angol pale ale típus kontinentális megfelelője. (...) A Kölsch – ahogy az Altbier is – enyhén gyümölcsös karakterrel rendelkezik, amit a stílus saját, speciális élesztőjének köszönhet.

Ennek a szalmasárga, könnyed sörnek az ízében inkább a malátás jegyek, valamint a felsőerjesztésű élesztő észteres, gyümölcsös karakterei dominálnak. A komló visszafogottan a háttérben marad. Emellett, az ászokolásnak köszönhetően a Kölsch sokkal nagyobb mennyiségű szén-dioxidot tartalmaz, aminek következtében félúton helyezkedik el egy angol pale ale és egy kontinentális pilzeni típusú láger között.

Egy kölni vendéglátós, Mankel Brinkmann a helyi Kölnische Rundschaunak azt mondta: kocsmája házirendjében az áll, hogy nem tűri sem a rasszizmust, sem a homofóbiát. „Kocsmáink és vendéglátóhelyeink a társadalom tükre, senkit nem közösítünk ki.” A helyi napilap megjegyzi: a kölni kocsmárosok már 2008-ban is összefogtak egy szélsőjobboldali erő ellen, most az AfD szerintük növekvő népszerűsége miatt ismét úgy érezték, eljött a tettek ideje. A párt támogatottsága országosan csökkendő tendenciát mutat, jelenleg 7 százalékon áll: a sorozatos belső botrányok, valamint a menekültkérdés napirendről való lekerülése miatt szimpatizánsaik más pártoknál keresik a protest lehetőségét.

Bier trinken wir eh lieber

Az AfD remek ritmus- és politikai érzékkel magára vette a kocsmárosok tiltakozó akcióját. A párt Facebookon közzétett közleményében azt írja, túl lett tolva az egész, már csak azért is, mert azok közösítik ki őket, akik nem akarnak kiközösítést.

Majd keményebb hangvételre váltva hozzáteszik: „Ebben a kontextusban igencsak szürreálisan látszódnak mindazok a jelenetek, amelyek pont Kölnben mutatták be példaértékűen, mi mindent okozhat a túldicsért Wilkommenskultur. Pont a hétvégén kellett a rendőrségnek gyakorlatilag a teljes Rajna-partot evakuálnia, mert tömegverekedés tört ki, szemlátomást menedékkérőknek köszönhetően. És a dóm előtt lezajlódó szilveszter éjjeli nemi erőszakra is jól emlékszik még mindenki.”

A közlemény végén igazi lokálpatriótaként beleszállnak páros lábbal a Kölschbe is:

Nem kapunk Kölscht? Nem gond, rendes sört úgyis szívesebben iszunk.

Így kell megalapozni a jó szereplést a közelgő választásokon.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés