Telepítünk a Csirip-tetőn

2017. április 20. 19:29

Bujdosó Ferenc
Bujdosó Pincészet
Spanyolországból rendeltünk 10 ezer oszlopot, és huzalból is 25 km kell egy hektárra. Azon viccelődtünk, hogy ennyivel simán körbe tudnánk keríteni akár az egész Balatont is.

„Tavasszal megújul a természet, ez most ránk kétszeresen is igaz, mert nagyobb telepítésbe fogtunk, hogy a Csirip-tető ültetvényét megújítsuk.

Páratlan panorámájú terület, nyugati kilátással, de van egy pontja, ahonnan tiszta időben a balatonkenesei löszfalig is ellátni. Remek fekvésű dűlő, északról egy tölgyerdő védi, a levegő is mindig jár, a 280 méteres magassága miatt pedig az átlagosnál egy kicsit hűvösebb. Ehhez jön még a változatos talaj, agyagos, a tetején mészköves részekkel, ami a savaknak jót tesz. Igazi fehérboros terület!

Korábban traminiültetvényünk volt itt, a kései szüretünk is innen készült, de az öreg szőlő már nem volt a legjobb állapotban. Más szellemben telepítették még, széles sortávval, kevés tőkével, ez csak úgy lett volna rentábilis, ha 6-8 kilót termelünk rajta, ami a tramini esetében kivitelezhetetlen. Ki kellett mondanunk, hogy minőségi szőlőtermelésre alkalmatlan volt abban a formában az ültetvény, így az újratelepítés mellett döntöttünk.

Az újratelepített területeken már sokkal kímélőbb gazdálkodást tudunk folytatni, legtöbbször elég csak kontaktszerekkel megvédenünk a szőlőt. Mi a hektáronkénti 5000 tőkében hiszünk, ez vált be leginkább. A középmagas kordonnál jól kialakítható a fürtzóna, így könnyebb is vele dolgozni, mint korábbi ernyő- és Moser-művelésű ültetvényekben.

Elsőre 13 hektárral kezdtünk 2010-ben, akkor rajnai rizlinget, olaszrizlinget és királyleánykát telepítettünk újra. A 2015-ös Cirkáló borunk már teljes egészében az itteni termésből készült, és bizonyította, hogy nem érdemtelenül hiszünk a területben.

Idén tavasszal 60 ezer tőkét ültetünk el, rajnait, zöld veltelinit, a felső részre zenitet. Tankönyv szerinti volt a terület előkészítése, jók az oltványok is, minden adott, hogy hamar termőre forduljon az ültetvény, a harmadik nyárra várhatjuk a szűztermést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában