Már nem annyira menő a PET-palackos sör Romániában

2017. május 10. 9:26
Erdélyben palackozták a világon először műanyag flakonba a sört, lassan viszont visszatérhetnek az üvegesek.

Két százalékkal csökkent a PET-palackos sörfogyasztás piaci részesedése Romániában. Főként az üveges sörök előretörése miatt csökkent a műanyag palackos sörök aránya, de továbbra is ez a legnépszerűbb forma: még mindig PET-palackban értékesítik a sörök több, mint felét Romániában – számol be a Maszol.ro.

1998-ban a Bere Mureș palackozott először sört műanyag flakonba, ezt követően pedig egyre népszerűbb lett ez a csomagolási forma. Romániában a kezdetek óta évről évre egyre népszerűbb a PET-palackban árusított sör, most viszont megtört a trend.

Az üveges sör térnyerése annak tudható be, hogy a vásárlók egyre inkább a prémium kategóriás, minőségi termékeket keresik” – értkelte a helyzetet Julia Leferman, a Romániai Sörgyártók Egyesületének vezérigazgatója.

Azt hiszem, hogy a PET részaránya idén is csökkenni fog. Előbb-utóbb 50 százalék alá esik majd, de hogy ez mikor következik be, nem lehet megjósolni” – mondta Sakar Shaine, a szakmai érdekvédelmi szerveződés elnöke. 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Környezetvédelmi Minisztérium aztán az Illés vezette államtitkárság is többször nekifutott annak, hogy újból elterjessze a betétdíjas (lehetőleg újratölthető) rendszereket, ami viszont meghiúsult az ipar, az importőrök és sajna a vásárlók ellenállásán (sor az üvegvisszaváltók -kézi vagy gépi- előtt...) Az üveg nem tudja kiszorítani a műanyagot mert fajlagosan sokkal kevesebb energia kell a polimer palackok előállításához. (Kb. négyszeri újrahasználat kell ahhoz, hogy jobb legyen...) A sör és a bor kivételnek számít ( a németek már 20 éve próbálkoztak egy PET származékkal), a fogyasztók viszont ragaszkodtak az üveghez.

Kifelejtetem, a német rendszer mögött egy rendkívül bonyolult, számítógépes azonosításon alapuló mechanizmus van. Azt is ki kellett egészíteni speciális, nem hamisítható cimkék alkalmazásával azért, hogy más országokból származó palackok ne kerüljenek a rendszerbe. ( Többet fizetnek vissza, mint amennyit a műanyag ér...A különbözetet a német piacra vivő vállalkozás állja azzal, hogy megveszi a spec. azonosítót)

Sorry, "kifelejtettem"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés