Bemutattuk az idei BalatonBort

2017. május 13. 10:32

Ha egy olyan közösségi, regionális bortípust szeretnénk létrehozni, amelyről egy bizonyos bor jut a fogyasztók eszébe, akkor egységes és szigorú játékszabályok szerint kell játszanunk.

2017. május 13. 10:32
Bujdosó Ferenc
Bujdosó Pincészet

„A BalatonBor létrehozásának ötlete Kardos Gábortól ered, a közösségi balatoni bormárka koncepciójának kidolgozásában, a grafika és a csomagolás kialakításában azonban sokat dolgoztunk együtt öten Bezerics Danival, Kardos Gáborral, Kovács Tamással és Laposa Bencével. Emlékszem, mennyi munkával, egyeztetéssel járt kitalálni, hogy milyen stílusú bor kerüljön a palackba, vagy hogy a gyakorlatban hogyan valósítható meg a sok pince számára az egységes csomagolás.

Személyesen azért is volt érdekes ez a folyamat, mert nálunk, a déli parton kevésbé elterjedt az olaszrizling, mint az északin. A BalatonBor is részévé vált annak az olaszrizling-forradalomnak, amelynek első borai számomra Bussayéktól és Horvátországból jöttek. E folyamat keretében az olaszrizling – a kékfrankoshoz hasonlóan – egy korábban kevésbé elismert szőlőfajtából előrelépett a közkedvelt, keresett borok közé.

Az egyre több izgalmas bor mellett azonban egy borász számára azok az évjáratok is komoly érvet jelentenek, mint 2010 vagy 2014, amikor bár sok más szőlőfajta elvérzett, az olaszrizling mégis korrektül, sőt az időjárás adottságait figyelembe véve kiemelkedően teljesített. Mindezen borok és tapasztalatok miatt határoztunk úgy, hogy a legjobb fekvésű területünkre, a Csirip-tetőre a rajnai rizling mellett olaszrizlinget is telepítünk.

Amikor a Balatoni Kör tagjaként arról döntöttünk, hogy a BalatonBor kizárólag olaszrizlingből készülhessen, egyetértettünk abban, hogy ha csak kis mértékben kerülne ehhez a nem túláradóan aromatikus fajtához más szőlő, például Irsai Olivér vagy sauvignon blanc, az olyan mértékben megváltoztatja a karakterét, hogy utána már nehéz lenne egységes borstílusként tekinteni rá. A Fiáth Attilával folytatott konzultáció és a nemzetközi borokkal való összehasonlító kóstolás is megerősített minket abban, hogy

ha egy olyan közösségi, regionális bortípust szeretnénk létrehozni, amelyről egy bizonyos bor jut a fogyasztók eszébe, akkor egységes és szigorú játékszabályok szerint kell játszanunk.

Mindez pedig nemcsak a fajtára, hanem a borkészítésre is igaz. Így bár a szabályzat engedélyezi 15%-ban hordós érlelésű bor felhasználását, a tölgyfa hordóból származó aromák direkt nem jelenhetnek meg sem a bor illatában, sem az ízében. Kevesen is élnek ezzel a lehetőséggel – mi a Dél-Balatonról mindannyian kizárólag tartályban erjesztjük és érleljük a BalatonBorunkat, nem is véletlen, hogy jól szerepelünk a stílusra irányuló összehasonlító kóstolón.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik