A Valutaalap szerint nagyon gyorsan zárkózik fel a magyar gazdaság a legfejlettebb klubhoz

2019. október 16. 01:39

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság – állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.

2019. október 16. 01:39
null
Oláh Dániel

A Magyar Nemzeti Bank a jelentést ismertetve keddi közleményében kiemelte:

a delegáció szerint a magyar jövedelemszint látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest.

Az IMF értékelése szerint a munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg alacsony szintre mérséklődött. A Valutaalap azt is valószínűsíti, hogy a versenyképesség javítását elősegítő strukturális reformok ellensúlyozni fogják a növekedési ütem esetleges mérséklődését, így a magyar gazdasági növekedés egy világgazdasági lassulás ellenére is szépen alakulhat.

Az IMF az infláció aktuális lassulására, a globális növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságokra és az Európai Központi Bank újabb monetáris lazító intézkedéseire való tekintettel

megfelelőnek tartja a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politikájának folytatását is.

A makroprudenciális politika vonatkozásban a delegáció megállapította, hogy az támogatja a pénzügyi stabilitás megőrzését, a lakáspiaci trendekkel összefüggésben pedig elejét veszi annak, hogy a hitelalapú ingatlanpiaci fellendülés aggodalomra okot adó mértéket öltsön.

A bankrendszert általánosságban jól feltőkésítettnek, nyereségesnek és likvidnek találták, miközben portfóliójuk hitelminőségét is folyamatosan javulóként értékelték. A hazai bankok alacsony költséghatékonysága az IMF értékelése szerint  a digitalizációs átállás gyorsításával, a fiókhálózatok optimalizálásával és további pénzügyi mélyüléssel javítható.

Az IMF delegációja 2019. szeptember 24. és október 3. között folytatta le az alapokmányának IV. cikkelye alapján a szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában, írta közleményében a jegybank

Az IMF szakértői szerint a magyar gazdaság jóval 4 százalék feletti növekedési ütemmel zárhatja a 2019-es évet. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben azt írták: középtávon az ország költségvetési helyzete javul, a külső adósság csökken élénk belső hitelezési aktivitás mellett.

Hozzátették, hogy a rövidtávú kilátásokat beárnyékolja azonban a lanyha globális növekedés, a világkereskedelmi ellentétek és a Brexit által keltett bizonytalansági tényezők. A pozitív kibocsátási rés miatt a magyar gazdaság növekedési üteme a termelékenység és a termelési kapacitás növelését célzó strukturális reformok nélkül lassulni lesz kénytelen.

Az IMF helyesli a kormány Versenyképesebb Magyarországért programját és ezzel kapcsolatban méltatja a Magyar Nemzeti Bank versenyképesség javítását célzó törekvéseit is, különösen a kis- és középvállalatok tekintetében.

A kormány költségvetési céljait megfelelőnek találta az IMF vizsgálata, megjegyzik ugyanakkor, hogy még konkrét intézkedésekre van szükség a célok elérésének a biztosításához.

(MTI, Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2019. november 17. 23:56
"Nagyon gyorsan zárkózik fel a magyar gazdaság". Hát ezt a kitételt azért nem hiszem. 29 év telt el a rendszerváltás óta, és igazából csak az utóbbi pár évre igaz ez az állítás. 2002-ben úgy kúrta el az ország, hogy szomorú volt nézni. A sínen lévő gazdaságot pár év alatt szétcseszték, és igazából úgy 2015-16-ra állt vissza úgy a helyzet, hogy meg lehetett 2017-től indítani az igazi felzárkózást. A rendszerváltás utáni évek bolyongása még érthető, mert nem volt információnk semmiről, nem tudtuk, hogy Soroséknak nem szabad hinni, nem tudtuk, hogy kell vállalatokat vezetni, szóval semmit sem tudtunk. De 98-tól olyan kormányunk volt, ami elkezdte rendbe tenni a dolgokat. És akkor jött egy újabb, 14 éves KIBEBASZOTTUL FÖLÖSLEGES ÉS ÁRTALMAS 14 ÉV. Lehagytak minket a tótok, lengyelek, felzárkóztak a románok. A tetves budapesti liberális szarhalmaz megcsinálta a Tanácsköztársaságot, Trianont, a gyerekeik levezényelték az ötvenes évekbeli kínzásokat, terrort, az unokák meg a 2002-t. Mikor mennek már el a kurva anyjukba?
Pala28
2019. november 17. 23:53
Írjátok be a google-be. Német átlagkereset. 3700 € volt 2016-ban. A magyar átlagkereset 326 ezer forint, ami a mai árfolyamon számolva nem üti meg a kerek 1000 €-ot! ;) Mind a két szám átlagot mutat a komplett országban. Tehát akkor sokat fejlődtünk, százalékosan, viszonyítva még mindig több mint 3-szoros a lemaradás. Az osztrákoknál is simán 3-szor le vagyunk maradva. Az olaszoknak is jóval magasabb. Tehát, húúú..... Tapsikoljunk, vagy mi? A tények mást mutatnak.
Pala28
2019. november 17. 20:47
A kultúra elárulja az intelligenciád,.legsúgom, hogy elég gyenge. Gyakorolni kellene a kommunikációt úgy hiszem, mert szitkozódás nem válasz egy kérdésre.
Pala28
2019. november 17. 20:47
Héj, öreg, hozzád nem szóltam. Tartsd már tiszteletben. És nálunk mennyi is egy kezdő sebész bére?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik