Történelmileg alacsony szinten Magyarország nettó külső adóssága

2020. július 16. 13:03

Magyarország külső finanszírozási képessége 2020 első negyedévében a GDP 1,2 százalékára emelkedett, amivel továbbra is a régiós országok élmezőnyébe tartozik. A folyó fizetési mérleg egyenlege nem változott érdemben. Az ország nettó külső adóssága a  jelentős működőtőke-beáramlás fennmaradása mellett a GDP 6,3 százalékára mérséklődött. A devizatartalék szintje továbbra is jelentősen és stabilan meghaladja a rövid külső adósságot – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán a honlapján.

2020. július 16. 13:03
null

A jegybank közleményében ismerteti: a magyar gazdaság négy negyedéves külső finanszírozási képessége 2020 elején a GDP 1,2 százalékára emelkedett, miközben a folyó fizetési mérleg egyenlege az előző negyedévben tapasztalt szint körül alakult.

A koronavírus-járvány mellett is bővülő lakossági fogyasztás, illetve a csökkenő külső kereslet a külkereskedelmi többlet enyhe mérséklődéséhez vezetett.

Ennek hatását a jövedelemegyenleg mérséklődő hiánya ellensúlyozta, amit a külföldi vállalatok alacsonyabb jövedelmezősége magyarázott, miközben a külföldre fizetett kamatok egyenlege alacsony szinten stabilizálódott. Az EU-transzferek felhasználásának bővülése szintén hozzájárult a külső pozíció javulásához – mutat rá az MNB.

A külső finanszírozási képesség emelkedése mellett a nettó közvetlentőke-befektetés 2020 első negyedévében meghaladta az 1,2 milliárd eurót, aminek hatására a gazdaság nettó külső adóssága tovább, a GDP 6,3 százalékára mérséklődött. Az ország rövid külső adóssága 2020 márciusában 19,3 milliárd eurót tett ki, így a devizatartalék 25,8 milliárd eurós szintje továbbra is jelentősen, több mint 6 milliárd euróval haladta meg a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet.

A finanszírozási képesség emelkedése döntően a magánszektor megtakarítási folyamataihoz köthető, miközben az államháztartás hiánya továbbra is visszafogott. A háztartások lassuló, de továbbra is erős fogyasztási dinamikája mellett még erős jövedelemkiáramlás a pénzügyi megtakarítás emelkedésének irányába hatott. Az első negyedévben csökkenő ütemben, de tovább bővült a háztartások – elsősorban a MÁP+ állománynövekedésében megvalósuló – állampapír-állománya, ami mérsékli az ország külső sérülékenységét – írja közleményében az MNB.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VESZ ÉSZ
2021. október 07. 22:36
Külső adósság alacsony szinten,de a belső (államkötvények) az bizonyosan óriásira nőt. Ezek sem fejtik ki az igazság minden részletét,magyarán megint csak hazudoznak,mert arra gondolnak a fideszes birka nem figyel és mindent elhisz és bevesz.Szar emberek ezek ott mind,csak kárt okoznak népünknek és még élvezik is.
Senye Péter
2020. július 20. 19:42
"És Ti ezt elhiszitek ezeknek?" - a választásokig utána lehet járni.
nick89
2020. július 20. 19:41
És Ti ezt elhiszitek ezeknek? Gyurcsányi pont úgy hazudott, mint ezek. Nem tűnik fel?
balsors
2020. július 17. 20:49
Ez az első negyedév, májustól már nem ilyen pozitív a kép, de ez máshol is romlott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik