Az apostol, újracsomagolva

2022. június 29. 16:46

2022. június 29. 16:46
null
Farkas Anita

„Dörmögj, testvér, egy sor Petőfit, / köréd varázskör teremtődik” – írta Illyés Gyula Haza, a magasban című, megrendítő versében; ezzel a költeménnyel is cáfolva Faludy György későbbi igazságtalan megállapítását, miszerint „Illyésnek egy jó verse van, az Egy mondat a zsarnokságról”. Hogy felkapja-e még bárki a fejét a hasonló irodalmi irigykedésekre, és Petőfi varázsköre érvényes-e ma is, az kétséges, ezért is kell megbecsülni minden olyan kezdeményezést, ami a mágikus magyar nyelvet és annak nem középiskolás fokú művelőit állítja a középpontba. Így tett Szilágyi Bálint rendező is, aki Az apostolt vitte színpadra egyszerre rendhagyó, mégis nagyon hagyományos módon: az előadásban három színésznő eredeti formájában meséli – nem szavalja! – el Petőfi elbeszélő költeményét.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik