Fizessenek a frakciók!

2022. június 29. 15:16

A kormánypártok törvénymódosító javaslata kiigazítaná a parlamenti frakciók finanszírozásában tapasztalható aránytalanságot, egyben megspórolna 5 milliárd forintot. Mutatjuk a részleteket.

2022. június 29. 15:16
null
Pálfy Dániel Ábel

Számos ponton módosulhat az országgyűlési törvény, többek közt a pártok képviselőcsoport­jainak finanszírozását illetően. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetői, Kocsis Máté és Simicskó István egy olyan módosító javaslatot terjesztettek be, amelynek elfogadása esetén csökkenhet az egyes frakcióknak járó működési támogatás. Az azonban még úgy is jelentős összeget tesz ki, nagyobbat, mint az előző ciklusban, ráadásul a képviselőcsoportok a jövőben könnyebben támogathatnák belőle a pártjukat. A jelszó, akárcsak az európai parlamenti és az önkormányzati választás egy időben való megtartására vonatkozó indítvány esetében, a spórolás.

A frakcióknak járó források a magyar politikai élet legjelentősebb költségvetési támogatásai. A pártok és a képviselőcsoportok külön-külön támogatást kapnak a választási eredményük alapján, előbbiek nagyjából 10 milliárd, utóbbiak pedig mintegy 30 milliárd forintnyi állami támogatásra tesznek szert egy ciklusban.

A frakciók működésével járó kiadásokra jutó összeg számítási alapja eddig a képviselők alaptiszteletdíja volt. Ez a törvény szerint „a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosának megfelelő összeg”. Ez jelenleg nagyjából 1,3 millió forint. A frakciók működésére havonta ennek az összegnek a tízszeresét, továbbá képviselőnként az ellenzéki pártok esetében az alaptiszteletdíj 40 százalékának, a kormánypártoknál pedig 30 százalékának megfelelő összeget ad az Ország­gyűlés Hivatala. Ez a módosító javaslat elfogadása esetén úgy változna, hogy a képviselőnként járó összeg egységesen az alaptiszteletdíj 30 százalékával lenne egyenlő, az alaptámogatást pedig a közös listán induló pártok nem frakciónként, hanem együttesen kapnák meg, igaz, megemelve, a tiszteletdíj tízszerese helyett tizenhétszeresével megegyező összegben.

Kisebb stáb, kisebb bérköltség
Lényeges változást hozna a módosítás a frakciók működését segítő, az Országgyűlés Hivatalánál foglalkoztatott személyek, vagyis a képviselőcsoportok alkalmazottainak engedélyezett létszáma kiszámításában is. A működési támogatás mellett minden frakció jogosult a csoport alkalmazot­tainak fizetését fedező bérkeretre, amely az előző évi bruttó átlagfizetés két és félszeresének, illetve a meghatározott létszámnak a szorzata.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik