Így bővítsd Európádat!

2022. július 04. 09:41

Volna teendő, és van is lehetőségünk segíteni az EU-n kívüli európai országokat.

2022. július 04. 09:41
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Kohán Mátyás véleménycikke a Mandiner hetilapból

 

Úgy látszik, nem inflálódott még el teljesen az Európai Unió tagjelölti státusza – Ukrajnában és Moldovában legalábbis, amely országok az Európai Tanács egyhangú döntésével bekerültek e körbe, égig ér az öröm. Pedig a tagjelöltség 2022-ben már igencsak visszafogott fényerővel sugározza az európai integráció csillogó perspektíváját: Horvátország 2013-as csatlakozása óta egy tagjelöltet sem vett fel az Európai Unió, Törökország huszonkét, Észak-­Macedónia tizenhat, Montenegró tizenegy, Szerbia tíz, Albánia kilenc éve rostokol a tagjelöltek között.

S miközben persze nem minden kormány igyekszik nyakát törve átültetni törvénytárába az uniós normákat, és hátráltató tényezőként jelen van a Balkán megannyi kitárgyalatlan területi vagy kulturális konfliktusa, az uniós bővítés előtt ott áll még egy igazán jelentős bökkenő:

az, hogy az unió ezt egész egyszerűen nem gondolja komolyan.

A kulturális különbségek már így is igen jelentősek szorgos észak és ráérős dél, pragmatikusan felzárkózó kelet és moralizálva zöldítő nyugat között. No meg mondjon bárki bármit a vallás modern kori jelentéktelenségéről, lelke mélyén az EU-ban nagyon is érzi minden államfő: katolikus-protestáns kulturális hagyományú közösségünkbe egyáltalán nem triviális dolog integrálni ortodox és muszlim országokat.

Így azonban a perspektívátlan jövőbe vész a minden fegyverszállítmány, kijevi fényképgyűjtő körút és kék-sárgára hangolt Twitter-tiráda mögé odabiggyesztett ígéretünk megvalósítása – jelesül az, hogy mi, Európa, segíteni fogunk Ukrajnának. Segíteni abban, hogy azok a tízmilliók, akik nem untak még rá az állami működésre alig alkalmas, identitásválságban szenvedő és rendszeres időközönként szétlopott országra, vagy akik a szomszédos államokban ugrásra készen várják a békekötés pillanatát, hogy ismét birtokba vegyék hazájukat, egy életminőségében, jogbiztonságában és gazdaságilag is Európához közeledő országban élhessenek.

Pedig volna teendő, és van lehetőség is segítenünk. Ahelyett, hogy az EU az uniós korrupciós statisztikák középmezőnyében teljesítő országokra tukmálná az Európai Ügyészséget, megnyithatná a tagjelölt országok előtt. Moldovában és Ukrajnában a kormányok a jelek szerint komolyan gondolják a korrupció elleni harcot, csak aztán – hogy, hogy nem – az országos oligarchák és helyi kiskirályok fizetési listáján csücsülő karhatalom, törvényhozás és közigazgatás valahogy mindig megfúrja a magasztos célokat.

A korrupció mögött Kelet-Európában ott áll a gazdaság jelentős részterületeit irányító szervezett bűnözés

– ezért volna hasznos, ha a korrupció ellen harcolók nem egy gyenge és pénztelen állammal a hátuk mögött mennének neki a maffiának, hanem az annál kétségkívül hatalmasabb Európai Unió teljes eszköztárával.

De kezdhetne valamit az unió a tagjelölt országok államigazgatásának minden szintjén jelentkező szakemberhiánnyal is, amelyet részben maga idézett elő – egészen egyszerűen azáltal, hogy az ukrán és moldáv közgazdászokat Bécsbe hívta mosogatni. Pedig a bécsi mosogatói fizetés feléből meg­finanszírozhatna jó néhány stabil jövőképet kínáló állást ukrán és moldáv minisztériumokban, hogy az Európai Unióban kiképzett közigazgatási szakemberek käsekrai­neres tányérok sikálása helyett segíthessenek a saját hazájuknak valódi államokhoz hasonlóan működni.

Az Európai Unió nem katonai hatalom, hogy fegyverszállítmányokkal szólhasson bele geopolitikai kérdésekbe – de nem is morális világítótorony, amely képes lenne az egyedül helyes mederbe beleszankcionálni a világot. Ha a világon mindenki azzal harcol, amije van, mi is elővehetnénk végre a nehézfegyverzetet: az egész Kelet-Európán kipróbált, garantáltan működőképes fejlesztéspolitikánkat, amellyel a nagy civilizációk közül egyedüliként rendelkezünk. A tagjelöltek évtizedes kínja-nyomora valójában ezért kiált, nem fegyverért és semmitmondó státuszokért. Éljünk vele!

Nyitókép: Mandiner archív

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. július 04. 13:58
A segítség azt jelenti, hogy befektetnek az adott országba. Ukrajna pedig ideális célpont: relatív közel van, rengeteg az ásványkinccse, nagy mezőgazdasági területei vannak, olcsó a munkaerő és a gyenge államszervezet miatt 1-2 táska készpénzzel minden eladó/elérhető. Most pedig úgy néz ki, hogy meg kell védeni a befektetést. No nem karhatalommal és reguláris erőkkel, hanem a biztonsági őröket állig felfegyverezve. Ja igen, akkor vagyunk eléggé szolidárisak, ha mi is velük halunk, de legalábbis követjük őket a nyomorba.
csulak
2022. július 04. 11:46
az EU egy diktatura, aki kimarad belole az jar jobban, sajnos erre csak azutan jonnek ra amiutan beleptek, es akkor mar keso , mert ha ki akarsz lepni akkor gazdasagi es politikai blokad ala vesznek a bruszelitak!
savrena
2022. július 04. 11:38
Ami nincs: - egységes szociális, nyugdij és egészségügyi rendszer; - egységes katonai erő; - szövetségi szintű biróságok (az egy EB kivételével, ami viszont egy rossz vicc); - egységes választott, elszámoltatható politikai vezetés. Ami van: - közös pénz, közös fiskális politika nélkül; - szájtépés; - külső hatalmaknak (USA) engedelmeskedő politikai vezetés. Ez igy középtávon sem tartható. Félelmeim szerint vagy egy erős kéz jön az EUban, vagy a bukás.
Dr. Greta Grünberg
2022. július 04. 11:27
A NATO gyűrűjének be kell záródnia Magyarország körül, hogy biztonságban legyünk az orosz hordától. A kisantant szövetségeseink a NATO révén az ország legjobb biztonsági garanciáját jelentik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik