A megátkozott ember – film készül Radics Béla életéből

2022. július 16. 19:01

Film készül Radics Béla, az Atlantisz, a Sakk-Matt, a Taurus és a Tűzkerék szólógitárosa életéből. A zseniális blues-rock zenész fiatalon, negyven esztendeje hunyt el. A film egyik, kocsmai helyszínen játszódó epizódjának forgatásán jártunk.

2022. július 16. 19:01
null
Joó István
Joó István

Írta: Joó István

 

A Gödöllői-dombság övezte Valkón lelt egy használaton kívüli presszóra Klacsán Gábor filmrendező. A késő Kádár-kort idéző kricsmik utolsó példánya – éppen ez kellett a forgatáshoz. Klacsán kibérelte, homlokzatára vörös és piros-fehér-zöld zászlót tűzött, a „létező szocializmus” május elsejéit felidézve.

Bent vágni lehet a füstgép álcigarettafüstjét.

A falakon a korabeli reklámplakátokon az immár nagyanyáink kor­osztályhoz tartozó női modellek a nyolcvanas évek elején még tökéletesen feszes combjai, keblei. Itt forgatják az 1982-ben, harminchat évesen elhunyt Radics Béla gitáros – a „magyar Jimi Hendrix” – életéről szóló dokumentum-játékfilmet.

A negyvenedik évfordulón talán sikerül eltörölni a szégyent, hogy a művészeti és technikai tudásbeli megalkuvást nem ismerő zseniről mindeddig nem készült igazi mozi. Szentesi Zöldi László ötlete és alapforgatókönyve nyomán, sok visszaemlékező pályatárs, illetve Radicsot csak hírből ismerő rock­zenész felbukkanásával – akik mellék- vagy statisztaszerepet is vállaltak a nagy előd előtti tisztelgésük jeléül – elevenedik meg a szólógitáros tragikusan hamar kettétört pályafutása, valamint az enyhe rendszerellenességgel átszőtt ifjúsági szubkultúra.

 

Radicsban szemernyit sem bízott Aczél György kultúrpápa popzenei ágazat felé meghosszabbított karja, „Eldős Pétel málka­menedzsel”.

Nagylemezei sosem készülhettek,

ellentétben mondjuk az „őszinte, kőkemény rockot” védett körülmények között előállító Piramissal, melynek vezetője, Som Lajos a Tűzkerékben még együtt játszott a zenekarvezető Radics Bélával.

A gitárkirály halálának évében játszódó kocsmai jelenetben csoportosan ülnek a fogyasztók, egy kivétellel: az alkoholizmusban leépülő Radics egyedül bólogat a borral és fél deci rumokkal megrakott asztal lapja felé. A rendezőasszisztens odasúgja nekünk, hogy Béla alakítójának, Rák Zoltánnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészének nem csak parókát kell viselnie, szájürege kétoldalt szivacsot rejt, hogy ezzel emlékeztessen az akkoriban már a kórházakkal ismeretséget kötő zenész jellegzetesen felpuffadt arcára…

Meg kell hagyni, mi pont ilyen fizimiskával láttuk a kései Radicsot

az Ifiparkban, amint remegő hangon énekelte: „A Bika jegyében születtem”, s ahogy e refrén után a hallgatóságnak villámkézzel – az áramütés érzésével vegyes gyönyört okozva – szólózott.

 

A pókhálós falhoz lapulunk a söntés közelében, ahol Vad Kati, a kilencvenes évekbeli felnőttfilmes szexbálvány, sorozatszínész a pultos. Közelében állva a Beatrice szóló­gitárosa, Kékkői Zalán statisztál, azaz nézi a korabeli Videoton tévékészüléken az ifjú Som Lajos szereplését. Ekkor köt bele egy színésztanodás által alakított – Radics utolsó zenekarától, a Taurustól a Piramishoz, Beatricéhez pártoló – ifjú a gitárkirályba, gúnyolódva kérdezve, neki mikor lesz már lemeze. Béla föltámolyog műbőr székéből, és védekezik: „Nekem is lehetett volna lemezem, csak én nem lettem áruló. Már holnap stúdióba mehetnék, de ezekkel nem alkuszom. Nézzétek meg, ott pózol Lui a tévében, de közben nekem köszönhet mindent!” Közröhögés a presszóban.

Később a kedvese érkezik, aki kéri, ne igyon annyit, inkább gyakoroljon. Távozása után az elázott Bélát a pultoslány elcsábítja…

Egyaránt megkönnyezzük ezt a széthulló művészéletet és a múltba röpítő mesterséges füstöt.

Közben Grátz Márk Aranyszem díjas operatőr leállíttatja a túl hosszan működésben felejtett füstgépet…

A filmet, amelynek elkészülését az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja, októberben mutatják be. 

Nyitókép: Miga Film 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
twist
2022. július 17. 08:32
A Béla baromi jó gitáros volt, ugyanakkor sajnos egy kőkemény alkoholista.
Bell & Sebastian
2022. július 16. 23:55
Abban az időben még kettő darab Latabár ugrált a tévében, és a nagyobb ünnepeken betolták Honthy Hanna múmiáját. aki gombnyomásra ette a cica száját. Ehhez képest meglehetősen nagy a kontraszt. És mivel Radicsnak hivatalos lemeze nem volt, csak mérsékelten terjedt vidéken, élvezhetetlen kalózfelvételekről. Abban az időben lehetett járni kőkemény lázadó beat koncertre, foszforeszkáló festményekkel díszített falú diszkókba csörögni, vagy az évi 10-12 bál valamelyikére, ahol a legnagyobb európai vívmányt gyakoroltuk, a _páros tánc_ot. Egy fiú táncolt egy lánnyal testközelben, és közben beszélgettek, ha esetleg valaki nem látott még ilyesmit. Akkoriban még nem tartott a kamaszkor 35 éves korig, a lányok elkeltek érettségi után és húszévesen gyereket szültek, közben épült a ház és várták az első igazi autójukat. Mert olyan autó is volt, ami csak pótléknak volt jó. Nem tehetek róla, de nekem a lázadás teljesen kimaradt, annyi dolgom volt, hogy nem értem rá amerikanizálódni. Hendrixet persze ismertem, elhúzta a himnuszt protkóval, ittunk, cigarettáztunk és hajnalig beszélgetünk, politizálás nem volt, azt választottuk, mert szabad volt a választás, nagy ívben kerülni minden piros könyvet és piros könyvecskést. A rettenetes elnyomásból nagyjából semmit nem érzékeltünk, munka volt bőven, néha még vasárnapra is jutott, Amerika messze van, Pest kicsit közelebb, a barátaink kéznél. Ha volt szabadidő, hát elvertük úgy, hogy a hasznunkra váljék. Szóval, aki tudta, ki az a Radics Béla, műveltnek számított zenei téren, de tudtunk élni nélküle. Óh, az az énekes bármiről énekelt, úgy tudtuk róla mi, hogy jobb ő, mint mi vagyunk. Hogy az ő élete sokkal többet ér, mint mi vagyunk. Igen, ez így volt, így tudtuk, de nem frusztrált különösképpen, és aki alkoholista lett, az nem ettől ment be a kocsmába. Akinek volt pincéje és bora, pontosabban az apjának, az meg végképp.
írmag
2022. július 16. 21:29
Béla a korszakának örökös magyar gitárkirálya! (elmúlása a kommunisták bűneit szaporítják, ugye tetvek)
Senki Alfonz
2022. július 16. 21:22
Tipikus őstehetségi sors!!! A diktatúra - jobboldali és baloldali - nem tűri a zabolátlan tehetségeket, mert nem érti, ezért önmagára veszélyesnek tartja őket!!!! Bill kapitány éljen soká!!! Meg Moldován Gyula gitárzseni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik