Ciprus szép csendben üzletel az oroszokkal

2022. június 29. 16:16

Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán ritkán emlegetik az uniós tag Ciprust, holott jelentős orosz beágyazottsága van. Nicosia elérte, hogy a hatodik szankciós csomagból kikerüljön az orosz állampolgárok ingatlanügyeire vonatkozó rész.

2022. június 29. 16:16
null

Mihálovics Zoltán írása a Mandiner hetilapban

***

A nemzetközi sajtó az Európai Unió hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban többnyire Magyarország olajembargó alóli mentességét hangsúlyozza, a Ciprust érintő passzus kevésbé ismert a közvélemény előtt. A szigetország keresztülvitte, hogy kikerüljön a csomagból az orosz állampolgárok ingatlanügyeire vonatkozó rész, mert a tengerparti területein többnyire oroszok üzleteltek.

Ciprus és Oroszország jó viszonyának hagyományai mélyen, az ortodox kereszténységben gyökereznek, de a szoros kapcsolat az ettől távoli politikában is megjelent. A szigetország kommunistái mély beágyazottsággal bírtak a szovjet fővárosban, és ez a kapcsolat megmaradt 1991 után is. Ciprus a közel-keleti nyitás mellett a posztszovjet térség felé való közeledésben látta a lehetséges kitörési pontokat.

Negyvenezer ciprusi ingatlan van külföldi kézben”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik