Nincs már tartalék a hazai munkaerőpiacban, számos hiányszakmában van szükség külföldiekre

2022. augusztus 10. 09:40

Már 15 távoli országból érkezhet Magyarországra munkaerő könnyített feltételekkel.

2022. augusztus 10. 09:40
null

Továbbra is rekordszinten a foglalkoztatás Magyarországon: 2022 júniusában a foglalkoztatottak átlagos létszáma meghaladta a 4,7 millió főt. Ezzel párhuzamosan nagy kihívást jelent a magyarországi cégeknek a munkaerőhiány, ami a gazdaság teljesítőképességét is hátráltatja. A problémára reagálva július végén a kormány kilencről tizenötre bővítette azon távoli országok körét, ahonnan könnyített feltételekkel érkezhetnek munkavállalók hazánkba.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2022 júniusában a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 739 ezer fő volt – ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. Ez alapján

a magyar munkaerőpiac továbbra is stabil,

egyelőre nincs jele annak, hogy a gazdaság egyéb területein érzékelhető vagy várható problémák a foglalkoztatás területét érintenék. Sokkal inkább a munkaerőhiány jelent már évek óta egyre nagyobb kihívást a magyarországi cégeknek: bizonyos szakmákban, területeken már nincs tartalék a hazai munkaerőpiacban, így a termelés, a beruházási ráta és a gazdasági teljesítmény fenntartásához és további növeléséhez szükség van külföldi munkaerőre.

„Számos hiányszakmában már nem tudunk új munkavállalókat bevonni a munkaerőpiacra, pedig igény lenne rá a cégek, vállalkozások részéről. Ezt a hivatalos statisztikák is alátámasztják, melyek szerint legalább 65 000 nyitott pozíció van jelenleg hazánkban, míg egyes szakértők szerint a meghirdetett állások száma jelenleg a százezret is eléri. A gazdasági teljesítmény további növelése, a beruházási ráta fenntartása és számos esetben a már meglévő magyar munkahelyek megvédése érdekében is szükség van szabályozott keretek között külföldi munkaerő alkalmazására, ezt a vállalati szféra is egyre inkább visszaigazolja” – hívta fel a figyelmet Berta Péter, a WHC Csoport ügyvezetője. Bővült azon külföldi országok köre, ahonnan könnyített feltételekkel érkezhetnek munkavállalók.

A munkaerőhiány okozta piaci és gazdasági problémákra reagálva a kormány tavaly nyáron, a 407/2021. (VII. 8.) kormányrendelettel létrehozta a minősített foglalkoztató intézményét, valamint lehetővé tette, hogy 2021. szeptember 1-től a minősített HR-szolgáltatók a szomszédos Szerbia és Ukrajna mellett további 9 távoli nem EU-tagország (harmadik ország) állampolgárait foglalkoztathassák Magyarországon a meghatározott hiányszakmákban speciális, egyszerűsített foglalkoztatási szabályok keretében. Így már tavaly nyár óta érkezhetnek hivatalosan munkavállalók a Belarusz Köztársaságból, Bosznia-Hercegovinából, az Észak-macedón Köztársaságból, a Fülöp-szigetekről, az Indonéz Köztársaságból, a Kazah Köztársaságból, Mongóliából, a Montenegrói Köztársaságból, illetve a Vietnámi Szocialista Köztársaságból.

Idén július végén pedig a kormány tovább bővítette ezeknek az országoknak a körét, így már a Brazil Szövetségi Köztársaság, Grúzia, a Kirgiz Köztársaság, a Kolumbiai Köztársaság, az Oroszországi Föderáció, valamint a Venezuelai Bolivári Köztársaság állampolgárai is könnyített feltételekkel vállalhatnak munkát Magyarországon.

„A tapasztalataink alapján jelenleg legnagyobb számban műszaki-informatikai területen, a gyártás-összeszerelés terén, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, az építőiparban, a vendéglátás- és szállodaiparban, valamint egészségügyi és szociális területen hiányzik jelenleg a legtöbb munkavállaló, és a kormány is ezeket a területeket célozta meg a könnyített feltételekkel” – tette hozzá Berta Péter.

A WHC Csoport az elsők között nyitott a külföldiek irányába

A WHC Csoport már 2014 óta kölcsönöz partnereinek Ukrajnából érkező munkavállalókat, illetve a vállalat 2021 őszén hazánkban elsőként szerezte meg a minősített foglalkoztatói státuszt, amely megbízható garanciát nyújt mind a külföldi munkavállalók, mind pedig a vállalat szolgáltatását igénybe vevő cégek számára, a minősített foglalkoztatóknak ugyanis szigorú, jogszabályban lefektetett szempontrendszernek kell megfelelniük.

„A magyar cégek, főként a termelő vállalatok évek óta élnek a külföldi munkavállalók alkalmazásának lehetőségével: ma már mintegy 54.000 ukrán munkavállaló dolgozik Magyarországon. Emellett saját tapasztalataink alapján is azt mondhatjuk, hogy az elmúlt évek során a hazai vállalatok egyre nyitottabbá váltak a külföldi munkaerő foglalkoztatása iránt, ugyanis míg 2015-ben a WHC kölcsönzött munkaerejének csupán 2 százaléka származott külföldről, ez az arány azóta meredeken emelkedett, és idénre már megközelítette a 60 százalékot” – hívta fel a figyelmet Berta Péter.

A WHC Csoport a harmadik országok felé való nyitás első fázisában a Fülöp-szigetekre, Indonéziára, Kazahsztánra és Mongóliára fókuszál. Az első mongol kontingens éppen májusban érkezett meg Magyarországra a vállalat segítségével, júliusban pedig már a Fülöp-szigeteken is elkezdtek munkatársakat toborozni Magyarországra.

(Borítókép: MTI/Krizsán Csaba)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
utolsó kisgazda
2022. augusztus 31. 08:53
BOJKOTT A MÉSZÁROS ÉS MÉSZÁROS és a DUNA ASZFALT cégek ellen 2022 év januárjában ez a két cégcsoport közbeszerzési eljárásban mintegy 22 milliárd forint értékben megnyerte a Tatabánya I. és II projekteket. Miután a 30% előleget felvették az egészet átadták a COLAS francia cégcsoportnak, akik aztán magyar rabszolga cégekkel próbálják kiviteleztetni az egészet. A Colas tőlünk is a Vízgép Kft.-től kért ajánlatot további még 20%-al csökkentett áron. Azaz a bekerülési költség 50 %-áért. Itt telt be a pohár. Minket magyarokat, magyar cégeket a rabszolga kategóriába soroltak be! Szíj László és Mészáros Lőrinc a mi szemünkben hazaárulóvá vált, ezért mindkét cégcsoport ellen a bojkott eszközével élünk, azaz a MÉSZÁROS ÉS MÉSZÁROS cégcsoportnak valamint a DUNA ASZFALT cégcsoportnak a jelenben és a jövőben semmiféle munkát nem vállalunk elnyert közbeszerzési munkáikat BOJKOTTÁLJUK! Tesszük ezt saját büszke érdekünkben, valamint a MAGYAROK TÁRSADALMI érdekében. Ne légy rabszolga a saját hazádban.
Namond
2022. augusztus 31. 08:52
Talán túl sok a szociológus, politológus, jogász, kommunikációs szakember, színész, rendező, közönségszervező, reklám, marketing, idegenforgalmi szakember és vízügyi aktatologató. Na meg a minden más pályán megbukott politikus. A termelő ágazatokban meg kevés a fizetés.
az ember
2022. augusztus 31. 08:52
nem kell a külföldi munkaerő majd emelik a bért a cégek, ha tényleg szükségük van munkaerőre
pitypang1125
2022. augusztus 31. 08:52
Gondolkodjanak el a tisztességes munkabéreken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik