A tél beköszöntével ismét emelkedhet az olajár

2022. augusztus 10. 12:32

Télre 120 dollár környékére emelkedhetnek az olajárak.

2022. augusztus 10. 12:32
null

Az olaj- és gázárak rövid távon valószínűleg tovább fognak gyengülni. Jelenleg stabilan 90 dollár/hordó alatt vannak, aminek fő okai az újabb lezárások Kínában. Mindezek ellenére a kereslet továbbra is erős tudott maradni, ám a tél beálltával a piac valószínűleg rendkívül feszessé fog válni, ezért fel kell készülnünk arra, hogy az olaj hordónkénti ára vissza fog térni a 120 dollár körüli szintre.

Annak ellenére, hogy a benzinárak jelenleg csökkennek, a kereslet erős maradt. A benzin gallononkénti országos ára már annyira esett az Amerikai Egyesült Államokban, hogy 4,059 dollárnál jár. Emellett a kőolaj hordónkénti ára 90 dollár alatt van – eddig úgy tűnik stabilan.

Egyelőre nem számítanak hirtelen áremelkedésre, aminek egyszerű az oka: a közelgő szezonális olajfinomítói karbantartás, ugyanakkor a tél közeledtével egyre szűkülni fog a kínálat a várakozások szerint. Mindezeknek döntően három – egymástól jól elkülöníthető – oka van: Az első, hogy november 1-jén le fog állni az amerikai stratégiai kőolajtartalékból (SPR) történő kibocsátás, ráadásul márciusban a Biden-kormányzat az üzemanyagárak csökkentése érdekében elrendelte a napi 1 millió hordó felszabadítását az ország vésztartalékaiból. Az előző héten ezeknek köszönhetően az SPR közel négy évtizedes mélypontra süllyedt. A második számú okot az SPR-kibocsátások leállítását követően az Európai Unió orosz nyersolajra vonatkozó embargójának december 1-jei bevezetése jelenti, ami hozza magával a harmadik kulcsfontosságú elemet. Mivel ez egybeesik a kínai pártkongresszus ülésével is, ami utat engedhet a keresletet megbolygató koronavírus-járvány elleni korlátozások némi enyhítésének.

A piac várhatóan nagyon gyorsan fog reagálni a változásokra, így továbbra is fenntartják a hordónkénti 120 dolláros előrejelzéseket. Ugyanakkor az olajárak összeomlása annyira váratlanul érte a világot, hogy egyenesen azzal vádolják a Biden-adminisztrációt, hogy folyamatosan olyan adatokat gyártanak, amelyek alacsony gázigényre utalnak, ezzel pedig képesek leszabályozni az olajárakat.

Érdekes adat ide vonatkozóan, hogy február óta a legalacsonyabb szintre esett vissza a WTI nyersolaj ára. A szeptemberi szállítású WTI olaj 1,5 százalékkal esett, így pedig 89,26 dollár/hordó áron zárt szemben a Brenttel, amelynek októberi szállítására az esés 2,1 százalékos volt, amivel 94,71 dollárra esett vissza. Csak a múlt hét folyamán a WTI nyersolaj ára 9,5 százalékot esett, ami lényegében április óta a legnagyobb egyhetes százalékos csökkenés volt. Mindezek alapján egyre nagyobb félelem uralkodik az olajkereslet összeomlása vonatkozásában.

Érdemes idehozni a Szenátus által elfogadott inflációcsökkentési törvényjavaslatot is, a javaslat ugyanis számos olyan elemet tartalmaz, ami hosszú távon hatással lesz az energiapiacra. A Képviselőház pénteken fog szavazni a törvényjavaslatról, amely elfogadásával az Amerikai Egyesült Államok gazdasága gyökeres változások elé nézhet a közeljövőben.

Már csupán a Képviselőház jóváhagyása, valamint Biden aláírása szükséges ahhoz, hogy törvénybe iktassák az inflációcsökkentési törvényjavaslatot. A Képviselőház várhatóan augusztus 12-én fog szavazni a törvényjavaslatról. Mivel a Képviselőházban az eredeti Build Back Better törvényjavaslat is könnyedén átment, így szinte biztos, hogy pénteken a módosított törvényjavaslat is gond nélkül elfogadásra kerül.

Borítókép: MTI/ EPA/ Monacói II: Albert herceg Alapítvány/ Jean Francois Fournier

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. augusztus 17. 14:21
pláne, h az ukik újra el fogják zárni a barátságot... miután az oroszok is mindent elzárnak náluk, átkapcsolnak dögöljönmegmindenki üzemmódba majd...
Reszelő Aladár
2022. augusztus 11. 20:43
Nyáron emelkedik az olaj ára, mert a szabadságolás felnyomja a keresletetl Ősszel emelkedik az olaj ára, mert a mezőgazdaságnak kell. Télen emelkedik az olaj ára, mert fűteni kell. Tavasszal meg gondolom anyák napja van. Szóval az egész egy mesterségesen gerjesztett szarság, ahol a legbénább országok lakóit akarják kifosztani. Ezek most a nyugat-európaiak, akik ilyen esetben relexből a kelet-európai országokból akarnak kompenzálni. Ahogy megszoktuk.
Zolotarjov
2022. augusztus 11. 19:21
Szántani tavasszal szoktak, aratni nyáron. Ősszel a szüret van.. Gondoltam összefoglalom számodra a lényeget..:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik