1881 a bortörténelemben

2013-02-14 16:27:25

Nagy Róbert
Bor-neked
A szőlészet és borászat soha nem látott ellenség ellen vívta élet-halál harcát. A filoxéravész legtombolóbb időszaka ez.

„A szőlészet és borászat soha nem látott ellenség ellen vívta élet-halál harcát. A filoxéravész legtombolóbb időszaka ez. Épp ebben az évben jelent meg a filoxéra a Dél-Dunántúlon, Budafokon, s néhány év alatt a szőlőültetvények felét elpusztította. A pusztulással együtt azonban szerencsére a vész elhárítása és a szőlők újratelepítése is megoldhatóvá vált.

A szőlőbirtokosok és az állam közös akciójával az egyetlen hatékony ellenszer, a szénkéneg mindenki számára olcsón elérhetővé vált, s 1881-ben kezdte meg működését Villányban a hazatérő Teleki Zsigmond, aki nem csupán a Chateau Teleki Borászatot alapította meg, hanem az ellenálló amerikai szőlőfajokat, illetve a belőlük vezetésével készített oltvány alapokat elkezdte tömegesen értékesíteni.

Ezzel élen járt a szőlőterületek nagyszabású rekonstrukciójában. Nemzetközileg is elismert munkája miatt nem véletlenül sorolják a világ borászatának megmentői közé. Részben a filoxéra pusztítása, s a bormennyiség csökkenése okán, az esetleges hamisítások elkerülése érdekében, s a minőségi magyar bor védelmére 1881-ben megalapult Magyarország első központi Borvizsgáló Állomása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.