Nézegessen kedvére hazai borvidéki dűlőtérképeket!

2013-03-04 12:20:19

Írta: Bukovics Martin
A Földmérési és Távérzékelési Intézet honlapján elérhető az összes hazai oltalom alatt álló eredetmegjelölésű szőlőterület dűlőnkénti térképe. Ha eddig nem tudta, hol van a tállyai Kassai Hasznos, a soproni Frettner vagy a villányi Kopár, most könnyedén megtudhatja!

A rátkai Árvay Pincészet Facebook-oldalán találtunk rá a linkre: online böngészhető és JPG-fájlként le is tölthető az összes hazai oltalom alatt álló eredetmegjelölésű szőlőterület térképe, a legtöbb ráadásul dűlőnkénti bontásban!

A FÖMI honlapján Badacsony, Balatonboglár, a Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, a bükki borvidék, Csongrád, Debrő, Eger, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Izsák, a Káli-medence, a Kunság, a mátrai borvidék, Monor, Mór, Nagy-Somló és Somló-hegy, Neszmély, a Pannon Borrégió, Pannonhalma, Pécs, Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj-Hegyalja, Tolna, Villány és Zala található meg, mint oltalom alatt álló eredetmegjelölésű szőlőterület.

Indulhat a dűlővadászat!

Ha eddig csak a borok címkéin olvasott a balatonboglári Banyászóról, a soproni Frettnerről, a somlói Taposókútról, a villányi Kopárról, az egri Nagy-Eged-hegyről, a gyöngyöstarjáni Barnatanyáról, a szekszárdi Görögszóról, a bodrogkeresztúri Kakasról, a tokaji Telekiről vagy a mádi Szent Tamásról, most meg is nézheti, merre vannak! Nem beszélve arról, hogy olyan ínyencségekre is bukkanhatunk közben, mint az abaújszántói Vigyorgó-dűlő, a fertőszéplaki Szentháromság-dűlő vagy a felsőcsatári Glavica-dűlő!

Számos különösen érdekes termőhelyet nézhetünk meg a térképeken. Ilyen például a Tolnai Borvidék részét képező lajoskomáromi Fülöp-hegy, ami magányosan bár, de büszkén ad alapanyagot a tolnai boroknak. Hasonlóan egyedülálló a Zalai borvidék részét képező csörnyeföldi Vörcsöki-hegy, amit azonban széles körben ismer a közönség Bussay László borait, illetve a Heimann-családdal karöltve készülő Kerkaborum-tételeket kóstolva. Érdekesnek tűnik a kunsági borvidék egyetlen dűlőtérképe, a ceglédi is: a kicsit egy szövegbuborékra hajazó Fischer-part példaértékűen nyúlik át Ceglédberekre.

A legjobb hangzású dűlőnevekért nem kell messzire menniük a Káli-medencében lakóknak: a balatonhenyei Szarkó, Kötye és Pirkanc bőven belefér a hazai top tízbe. Hasonlóan jó neve van a tokaj-hegyaljai Tállyán három dűlőnek: a Pipiske, az Ökörtánc és a Jónap a hazai bortörténelembe még nem írták be magukat, ám nevükben nagy potenciál van. Gondoljanak csak bele, milyen érzés lesz majd bemenni egy borboltba és kérni egy palack Jónapot! Persze Neszmély is képes hasonlóra: a biológia és a szépirodalom kedvelőinek bizonyára nagy örömöt szerezhet egy palack dűlőszelektált Gőte-oldal.

A FÖMI honlapján közölt térképek a Google Maps térképével és egy jó útikönyvvel kombinálva borvidéki bortúrák hasznos kiegészítői is lehetnek.

Az eggyel tágabb kategóriát jelentő OFJ-borokat adó területek, vagyis az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termőhelyek is böngészhetőek, így a balatoni, a Balaton-melléki, a dunai, a dunántúli, a Duna-Tisza-közi, a felső-magyarországi és a zempléni régió is.