Ezek a Vinagora legjobb borai

2014-07-05 09:40:46
Írta: Kuti Vilmos
A VinAgora az egyetlen nemzetközileg akkreditált magyarországi borverseny, ahol a magyar tételek külföldiekkel együtt kerülnek az ítészek elé. Idén a Törley, Szöllősi Mihály, a tokaji Puklus pince és a Tokajicum szerepelt nagyon jól. Megkóstoltuk a győztes borokat és pezsgőket.

Késő délutáni érkezésünkkor már nem mindegyik versenyző volt kóstolható, melyekről a megmérettetésen elért eredményeik alapján szólni szerettünk volna néhány szót, azonban idén is rengeteg izgalmas anyaggal találkoztunk a gálán. Ezzel a cikkel inkább egy kis hangulatjelentést szeretnénk adni, az eredményeket csak részlegesen érintjük. Az érdeklődők viszont részletesen megtalálják az eredményeket és a statisztikákat itt.

Elsőként a Champion-díjas versenyzőket igyekeztünk felkutatni:

  • Agrolaguna d.d. Vina Laguna Festigia Riserva Malvazija Croatia 2013
  • Szöllősi Pincészet rose cuvée 2013
  • Agrolaguna d.d Vina Laguna Festigia Merlot Croatia 2010
  • Törley Pezsgőpincészet Francois President Rosé Brut 2010
  • Tokajicum Borház Tokaji Reneszánsz Cuvée 2010
  • Puklus Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007

Ezek közül szemezgetünk most.

A Laguna Festiga merlot 2010-es évjárata lilás-kékes színvilágú bor. Illata első blikkre zárkózott, de egyre nyíló, cassisos, fűszeres, csokoládés, teljesen egyedi karakterrel. Kóstolva telt, de nem nehézkes, hibátlan egyensúly, szinte tökéletes arányok, érintésnyi édesség, precíz felépítés, izgalmas ízvilág.

A Szöllősi Pincészet 2013-as rose cuvée-je bíborban játszó rózsaszín, jó intenzitású, finom, gyümölcsös illat, főleg szamóca és málna. Telt, üde ropogós karakter, érett gyümölcsösség, lendületes savak, hosszú, kellemes utóíz.

A Törley Pezsgőpincészet Francois President Rosé Brut 2010 finom, komótos és tartós gyöngyözéssel indít a pohárban. Illata visszafogott, kenyérhéjas, élesztős, szikár, elegáns. Szájban tökéletes az egyensúlya, finomak, és lendületesek a savak, elegáns és kifinomult az egész szerkezet. Nagyon szépen érett és érő pezsgő.

A Puklus Pincészet 2007-es évjáratú 6 puttonyos tokaji aszújának arany színvilágában kis zöldes reflex figyelhető meg. Nagyon intenzív, tömör, karakteres illat, aszalt kajszi, datolya, dió. Ezt rendkívül összetett ízkomplexum követi, keleti fűszerek, szarvasgomba, aszalt gyümölcsök, diósság. Krémes, de mégis feszes szerkezet. Elképesztő hossz, egyedi karakter.

*

Néhány kör a termelőkkel

Először az etyeki Kertész Zolival futottunk össze, akit egy kisebb tömeg vett körül borai előtt, hogy igyák a szavait. És persze borait. Mi is megkóstoltuk a VinAgorán indított valamennyi versenyzőjét, két pinot noir pedig kitűnt a sorból, méghozzá a 2011-es vörös, és ugyanennek az évjáratnak a fehér pinot-ja.

A vörös, világosrubin megjelenésű, visszafogott, de sokrétű illatokkal mutatkozik be: fűszerek, kávé, aszalt meggy, fekete cseresznye. Szájban elegáns, lédús, izgalmas szerkezetű harmonikus bor. Minden sarkában egy érdekes részlet. Fehér párja aromáiban szintén szép fűszerkészlettel indít, leginkább fehérbors, mögötte érett körtés, barackos jegyek. Szájban telt, feszes szerkezetű, mégis könnyed, szép kerek, jól beérett fehérhúsú gyümölcsökkel, testét leheletnyi édesség kerekíti, lendületet adó savkészlettel. Zoli elmondása szerint a pinot-készítést tartja az egyik legnagyobb kihívásnak. Ez a két tétele ezüstöt kapott ezen a nemzetközi megmérettetésen.

Neszmély most aratott

Ezt követően Szöllősi Mihállyal találkoztunk, mikor az olaszrizlingjüket kerestük. A neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Pincészet igazán eredményes volt idén, a teljesség igénye nélkül, a Champion-díjas rozé mellett aranyérmes lett Melegeshegyi olaszrizlingjük 2011-es évjárata, ugyanezzel a tétellel elhozták a legjobb magyar fajtabor díjat is. Ez az olaszrizling intenzív, mediterrán gyümölcsökkel indít, illata aszalt kajszit, banánt, dohányt idéz. Teste kerek, komoly beltartalmú, alkohol kissé emelkedett, de ez nem zavarja az összképet, komoly, és egyensúlyos a szerkezet. Savai jó gerincet adnak, lecsengésében ismét délies hangulatvilág.

Szöllősi úr két különböző időpontban szedte az alapanyagát, a korábbi szüretből származó szőlő adta a friss lendületes savakat, a kései szüreté pedig a mélységet, a komplexitást. A kiemelkedő évjáratnak köszönhetően pedig nagy borrá állt össze.

Villányba is jutott az aranyból

A fiatal, és lendületes villányi Linbrunn Pincészet Doriszával, azaz Farkas Dorottyával is váltottunk néhány szót, és megkóstoltuk a Gemini fehér cuvée 2013-as évjáratát, melyet arannyal jutalmaztak idén az ítészek. Elegáns, karakteres, ásványos, friss gyümölcsös illatú, világos zöldessárga bor. Könnyed, de gazdag test, lendületes ízek, melyen a citrusos aromák viszik a prímet őszibarackos felhangokkal. Ez nem az első nemzetközi aranyérmük, és látva munkásságukat, úgy látjuk, nem is az utolsó.

Az év bortermelője is jól szerepelt

A szigetcsépi Gál pincészet rendre szép eredményekkel szokott végezni, rozéikat szinte minden évben, minden versenyen és rendezvényen különdíjakkal, érmekkel, elismerésekkel jutalmazzák. Gálné Dignisz Évával lánya, Zsuzsi mutatta be boraikat, aki lelkesen és szenvedélyesen tolja a családi pincészet szekerét. 2013-as pinot noir rozéjuk idén elnyerte a legjobb magyar fajtabor címét. Egészen halvány rózsába hajló barackszín. Virágos, őszibarackos, lime-os illatokkal köszön be. Ízében nagyon könnyed, légies, zamatos piros gyümölcsökben gazdag jó zamatú harmonikus rozé, ahogy azt elvárjuk.

A VinAgora gáláján idén is rengeteg volt a külföldi érdeklődő, amit külön öröm tapasztalni, lévén nemzetközi a verseny. A borkedvelők tudásának gyarapítására kivételesen jó ez rendezvény, hiszen több száz stílust, ideológiát lehet megismerni, jegyzeteinket, észrevételeinket összehasonlítani az ítészek döntéseivel.

*

Záró akkordként a nagy aranyérmes uruguay-i borról osztanánk meg észrevételeinket, és egyben gratulálunk az abszolút bajnokoknak. Bodega Narbona Narbona Tannat Roble 2011: színe mély, de távol a tinta feketétől, megjelenésében leginkább a túlérett feketecseresznyét idézi. Izgalmas, édes jellegű illatokkal köszön be, feketebogyós gyümölcsök, fekete tea, lágy vanília. A fahordó nem tolakodó, gyönyörűen az érett gyümölcsök alá játszik. Szájban kifejezetten szép összetételű, finom, de komoly szerkezetű, gazdag érett bor, mostani formája alapján sokáig érlelhető.