Szüretelnek Hegyalján is

2014-09-17 20:07:41
Bár nehezebb évjárat az idei, mégis a tavalyi mennyiség felvásárlását tervezi a Tokaj Kereskedőház. A héten sárgamuskotályt vesznek át a termelőktől. A nagyszüret jövő héttől indul be, amikor már a furmintot és a hárslevelűt is lehet vinni Tolcsvára.

Szeptember 15-én kezdte meg a sárgamuskotály szőlő felvásárlását a Tokaj Kereskedőház, amely idén a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő átvételét tervezi a termelőktől. Mint azt a Mandiner is megírta, a prémium borok előállítására alkalmas alapanyag biztosításához szükséges termelési és szüretelési módszerek elterjedése érdekében a társaság idén differenciált árazási rendszert vezetett be: a magas minőségű alapanyagot beszállító termelők munkáját jobb árakkal honorálja.

Szeptember 15. és 21. között a társaság kizárólag 100 százalékban egészséges, botritisz fertőzéstől mentes szőlőt vesz át, kilogrammonként 110 forintos áron, áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Ezt követően szeptember 22-től az ún. nagyszüreti időszak zárásáig a Tokaj Kereskedőház külön átvételi árat hirdetett meg az egészséges szőlő; a 23 mustfok alatti botritiszes termés, valamint a 23 mustfok feletti botritiszes vagy töppedt „késői” szüretelésű szőlő átvételére. A furmint és a hárslevelű szőlőfajták szedése a sárgamukotály szüretet követően kezdődhet el, majd a szüreti időszakot a késői szüretelésű szőlő és az aszúszem felvásárlása zárja.

Az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása komoly kihívás elé állította a helyi termelőket. Azonban az állami cég szerint a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és gondosabb szőlőműveléssel idén is minőségi alapanyagot lehet előállítani.