Dúzsi Tamás Görögszója lett a legjobb vörösbor Párizsban

2015-03-17 11:56:14
A napokban érkezett a hír, hogy a szekszárdi Dúzsi Tamás Pincészet 2011-es Görögszó elnevezésű bora a párizsi Vinalies Internationales versenyen a legjobb vörösbor díját kapta meg. A díjról, illetve a borról kérdeztük ifjabb Dúzsi Tamást.

Mit kell tudni erről a díjról, pontosan mit is jelent ez?

Ez a díj az OIV (International Organisation of Vine and Wine – szerk.) nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet legrégebbi és legelismertebb borversenye. Ez volt a 21. ilyen borverseny, amelyen eddig magyar bor még a hét közül egyik kategóriában – ehér, rozé, vörös, édes, likőr bor, pezsgő, párlat – sem nyerte el ezt a díjat. Ezért is nagyon örülünk a díjnak, mert ezzel az országra is felfigyelt a szakmai közvélemény. Állítólag a párizsi gálán skandálták, hogy Hongrie, Hongrie. 

A győztes bor egy dűlőválogatás a Görögszó nevű dűlőből. Ez egy különleges adottságokkal rendelkező terület a borvidékünkön. 

Milyen adottságai vannak a dűlőnek, mitől olyan különleges? Hol helyezkedik el a szekszárdi borvidéken?

A Görögszó-dűlő a szálkai hegytetőn helyezkedik el, gyakorlatilag Szekszárd városától nagyjából két kilométerre, délre. Görögszó maga a hegytetőn található. A szőlők délkeleti tájolásúak, így a reggeli nap hamar felszárítja a területet. A szeles hegytetőről pedig a pára hamar távozik, ezzel elejét véve a gombabetegségeknek, így elég könnyen kivitelezhető a bio jellegű termesztés. A területnek a talaja viszonylag sovány, löszös. A területünkön a tőkék negyven évesnél idősebbek. Ezek a tőkék teljesen beálltak már, így magukat nagyon szépen bekorlátozzák. Nagyjából harminc mázsa hektáronkénti terméssel számolhatunk évente. 

Mit kell tudni magáról a borról? Hogyan készült, és milyen fajták találhatóak meg a házasításban?

Maga a bor egy 85% cabernet franc és 15% cabernet sauvignon házasítás. Körülbelül ez az arány minden évben. Mi már régóta esküszünk a cabernet franc fajtára. Szerintünk is a magyar klímán, és talajokon évről évre standard magas minőségű borokat tud adni ez a fajta. 

Maga a bor 100% magyar, javarészt elsőtöltésű barrique hordóban érlelődött több mint egy éven át, különböző hordógyártók médium pörkölésű hordóiban. Nálunk nagyon fontos az, hogy a hordós jegyek kiegészítsék, és szépen belesimuljanak a bor íz jegyei közé.

Hány palack készült a borból? Illetve hol lehet kapni belőle?

A borból 4000 palack készült. A legfőbb partnereinknél megtalálható, mint például a Bortársaság üzleteiben, illetve a saját üzletünkben Budapesten a Sas utca 5-ben. Annyi történt most, hogy 1-1,5 hét múlva lesz a bor a polcokon, mert szokásunktól eltérően, most szeretnénk megvárni és az üvegekre tenni a díj körmatricáját. Ezért erre a rövid időre a borkedvelők megértését kérjük.