Zsirai vs Homoky: borászpárbaj Mádon

2015-05-18 08:44:28
Május 23-án a mádi Zsirai Kata és a tállyai Homoky Dorka borait lehet összemérni a Zsirai Pincészet teraszán. A Lányok a főszerepben elnevezésű rendezvény első állomásán borokhoz illő süteményeket, valamint fehérboros lecsót is lehet majd kóstolni.

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a tokaji borvidéket átfogó Szent Orbán napi ünnepségsorozatot. Idén ez a pünkösdi hosszú hétvégére esik, így a borvidék települései három napon keresztül várják programokkal az ide érkezőket. Május 23-án, szombaton egy igazán rendhagyó eseménnyel készülnek a Zsirai Pincészetnél: Lányok a főszerepben címmel indítanak útjára egy rendezvényt, amellyel hagyományt szeretnének teremteni.

„Számos boros eseményen megfordulunk, ahol volt alkalmunk megismerkedni hozzánk hasonló fiatal nőkkel, mind a borász szakmából, mind gasztronómia részről. Sokat ötleteltünk, hogyan tudnánk közösen dolgozni. Ennek a közös gondolkodásnak az eredménye a Lányok a főszerepben rendezvény, amelyet terveink szerint rendszeresen megrendezünk, más-más résztvevőkkel, más-más helyszíneken” – mondta el Zsirai Kata, a pincészet borásza és egyik tulajdonosa. Az első rendezvény vendégei Homoky Dorka tállyai borász, valamint a Delicia Sütemények megálmodói; Andrássy Katalin és Ács Noémi.

Homoky Dorka tállyai borász, 2012 óta művel szőlőt és készít bort. Esetében a szőlővel és a borral való foglalkozás családi hagyomány. Szülei, a nagyszülei és a dédnagyszülei is ezzel foglalkoztak. „Velem is az történt, ami a legtöbb borász családból származó gyerekkel; úgy döntöttem, hogy nem érdekel, és elmentem filmelméletet és filozófiát tanulni. Két év telt el az egyetemből, amikor a bor újra elkezdett visszavonzani. Azóta kóstoltam és tanultam, bejártam sok borvidéket, megismertem sok borászt, aztán hazamentem. A szüleim mellett és támogatásukkal, de saját elképzelések mentén, önállóan készítem boraimat. A célom most Tállya dűlőinek a megismerése a borokon keresztül a lehető legtermészetesebben” - összegezte Homoky Dorka a sajtóközleményben.

A Delicia a tokaji Szent Orbán-napra olyan süteményeket visz, amelyeket aromájukban a Zsirai és a Homoky Pincészet kiválasztott boraihoz illesztettek. Ott lesz a rendezvényen a Drunken Kitchen blog is, akik fehérboros lecsót főznek a közönségnek.