Tizenöt magyar aranyérem a Berliner Wein Trophy-n

2016-02-29 08:53:19
A negyvennyolc induló magyar bor körül tizenöt kapott arany és hét ezüstérmet az egyik legnagyobb európai borversenyen, a Berliner Wein Trophy-n. A Berlini Borvásáron Magyarország először lesz jelen önálló standdal.

Csaknem két tucat magyar bor szerzett érmet a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb versenyen, a Berliner Wein Trophy (BWT) nevű mustrán, amelynek eredményeit kedden hirdették ki a német fővárosban. A benevezett 48 magyar bor közül 15 kapott aranyérmet, és 7 bor szerzett ezüstérmet. 

A verseny szabályai alapján a teljes mezőny legfeljebb 30 százaléka kaphat elismerést. A magyar siker nagyságát mutatja, hogy a hazai borok között a díjazottak aránya megközelíti az 50 százalékot. Az érmek borvidék szerinti megoszlása azt jelzi, hogy tarolt Tokaj és Szekszárd, és ismét jól szerepelt Villány.

A BWT-t 2004 óta rendezik meg, évente két bírálati körben, februárban és júliusban. A német bormarketing társaság (DWM) szervezésében ezúttal 185 szakértő 5785 bort értékelt. A verseny nemcsak a legnagyobb az OIV által védnökölt mustrák sorában – amelyben az idén 20 nemzetközi borverseny van, köztük a budapesti VinAgora –, hanem belépőt jelent a gyorsan fejlődő ázsiai térség vezető versenyére, az Asia Wine Trophy-ra (AWT)is. A nevezési szabályok szerint ugyanis a berlini megmérettetésen indított borok automatikusan, külön költség nélkül részt vehetnek az AWT-n, amelyet októberben rendeznek a dél-koreai Daejeonban. 

Idén először magyar stand a BWT borvásárán

Magyar borok az utóbbi években is szerepeltek a BWT-n, amelyet egy nemzetközi borvásár egészít ki több száz kiállítóval és több tízezer látogatóval. Az idén azonban a magyar jelenlét a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. és a Külügyminisztérium közreműködése révén minden korábbinál nagyobb szabású volt. 

A szervezett részvételről Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésért felelős miniszteri biztos állapodott meg a DWM vezetőivel még tavaly novemberben. A miniszteri biztos akkor elmondta: Németországban egyre kedveltebbek a magyar borok, ezért fontos, hogy Magyarország ott legyen az egyik legnagyobb németországi borversenyen és -vásáron.

Budai Gyula az eredmények kihirdetése után közölte: Magyarország az idén először vesz részt önálló standdal a Berlini Borvásáron, február 26-28. között, ahol várhatóan 40 000 vendég ismerheti meg a versenyen indult magyar borokat. A miniszteri biztos szerint ezzel a német piacon „még több lehetőség nyílhat a magyar borászatok és a kiváló magyar borok számára, és tovább bővülhet a kivitel”.

A Németországba irányuló magyar borexport értéke 2015-ben elérte a 15 millió eurót, ami jelentős növekedés az elmúlt évekhez képest. Ugyancsak kedvező fejlemény, hogy egyre nagyobb a palackozott borok aránya - tette hozzá a miniszteri biztos.

Dúzsiék biztosan nyertek

Ifjabb Dúzsi Tamás, a szekszárdi Dúzsi Családi Pincészet borásza a Kossuth Rádió február 29-i reggeli műsorában elmondta, Óvörös Birtokboruk aranyat nyert, kékfrankosuk és syrah-juk pedig ezüstöt. Ifj. Dúzsi Tamás szerint azért fontos ez az elismerés, mert most nem a magyarok mondják, hogy jó a magyar bor, hanem külső szemlélőtől érkezik a megerősítés és dicséret. A borász a rádiónak elmondta, az idősebb német fogyasztók inkább a megszokott márkákat és borvidékeket keresik, a fiatalok pedig bátrabban rápróbálnak az újdonságokra is. Ifjabb Dúzsi szerint azzal, hogy EU-tagként a magyarok elől megnyílt a világ, rengeteget tehetünk a magyar borok hírnevéért.